Как Прасенцето нарисува Мечето

Big maakt een tekeningBig maakt een tekening | Тази книжка разказва за едно Прасенце, което искало да нарисува своя приятел Малкото Мече. Тя е част от серия, създадена от холандската илюстраторка Юдит Копенс, и както други подобни книжки в този жанр има за цел да научи малкото дете на нещо ново. А то е... Как се рисува Малко Мече :)

Прочети още...

Книжка с поздравителни картички

Поздравителни картичкиПоздравителни картички | Това е книжка за работа с ръчички. В нея ще намерите готови шаблони за картички, придружени с кратки инструкции за изпълнението им. Книжката е проектирана от български художник, което  позволява на децата лесно да се ориентират в типичните за българските празници образи и символи.

Прочети още...

Приказка за децата, които не обичат да спят

Ми не ми се спиМи не ми се спи | Мила Попнеделева-Генова

Това е една мечешка приказка, която ухае на мед, зимен сън и топла хралупа. Една от най-уютните книги, които съм срещала. Като мечешка прегръдка. Нарисувана и разказана от Мила с чувство за хумор и много нежност, тя се нарежда в специалната колекция от български авторски книги на Книжанка.

Разказва за три мечки – майка, татко и дете мече – които много се обичат. Но както във всяко семейтво, и тук не всичко върви по мед и... круши. Родителите мечки се сблъскват с едно от най-големите предизвикателства в живота и на родителите човеци – приспиването на детето! И то не за някаква си една нощ, ами за цяла зима.

Оказва се, че колкото и да се обичат мечоците, толкова и не си приличат. И основната разлика между тях е в начина, по който спят или... Не спят.

Прочети още...

Четири приказки за силата на въображението

Вълшебната шапка на учителкатаВълшебната шапка на учителката | В този сборник са събрани четири истории от поредицата Вълшебната врата на турската писателка Айтюл Акал. Купих си книгата най-вече от любопитство. Да видя как пишат и рисуват нашите съседи. Очаквах да срещна някаква друга култура в тези приказки, нещо не-типично за нас. Но книгата е доказателство, че езикът на изкуството е универсален. А какво друго са преливащите от цветове страници и писането с въображение за въображението :)

Прочети още...

Госпожица Печкарска – дневник на насилието

Госпожица ПечкарскаГоспожица Печкарска | Тази книга се чете много бързо. На един дъх. Но не защото е супер интересна, забавна и лесна, а защото в нея няма заплетен сюжет, нито приключения, нито дълги описания. Има  много страх и много малко надежда. Написана е в стегнати редици, с къси като откоси изречения. Чете се като замах. Книга-шамар.

Прочети още...

Патиланско училище

Из "Патиланци" на Ран БосилекПатиланци | Ран Босилек

"Драги ми Смехурко,
Лятото се мина. Септември пристигна. В училище тръгна моята дружина. И в клас, и по двора весел шум се вдигна.

Прочети още...

Фердо в плен, втората книга за щурата мравка

Фердо в пленФердо в плен | Ондржей Секора

Втората книга за Фердо разказва за неговите премеждия като пленник. Попадайки в ръцете на различни насекоми, той е принуден да изпълнява задълженията ту на носач на тромпет, ту на оръженосец... даже и на разказвач :)

Прочети още...