Патиланско училище

Из "Патиланци" на Ран БосилекПатиланци | Ран Босилек

"Драги ми Смехурко,
Лятото се мина. Септември пристигна. В училище тръгна моята дружина. И в клас, и по двора весел шум се вдигна.

Прочети още...

Фердо в плен, втората книга за щурата мравка

Фердо в пленФердо в плен | Ондржей Секора

Втората книга за Фердо разказва за неговите премеждия като пленник. Попадайки в ръцете на различни насекоми, той е принуден да изпълнява задълженията ту на носач на тромпет, ту на оръженосец... даже и на разказвач :)

Прочети още...

Завръщането на Фердо Мравката

Фердо МравкатаФердо Мравката | Ондржей Секора

“Аз съм Фердо Мравката, майстор по всичко, всичко поправям, всичко доставям, всичко строя...” –  това е девизът на най-великата мравка, нарисувана и измислена  през 1933 г. от чешкия илюстратор Ондржей Секора. “Фердо Мравката” е първата книга от поредица, в която с невидимата си лупа Секора прави видим за децата света на насекомите.

Прочети още...

Пъстра веловъртележка, нарисувана от Мила

Веломаратон - Мила Попнеделева-ГеноваВеломаратон | Мила Попнеделева-Генова

Тази книжка излезе съвсем наскоро. Очаквах я с нетърпение поради няколко причини. Първо, защото е измислена и нарисувана от Мила Попнеделева-Генова, а тя умее да прави хубави детски книги, второ – защото обичам да карам колело. И трето интересно – това е книжка без текст, само с картинки.

Прочети още...

Патиланчо на село

ПатиланциПатиланци | Ран Босилек

Да си призная, не си спомням дали съм чела като малка “Патиланско царство”. Дали тези смешни истории в епистоларна форма са били част от задължителния списък с книги за лятото, дали от препоръчителните? Но със сигурност си спомням някои от епизодите за Патилан и неговата дружина, излъчвани по БНТ. И разбира се, незабравимата Стоянка Мутафова в ролята на Баба Цоцолана! :)

Прочети още...

Приказната енциклопедия на Кирога

Приказки от селвата - ил. Пьотр БагинПриказки от селвата | Орасио Кирога

По повод на Кирога у дома възникна въпросът – “ама какво е това “магически реализъм”, това е оксиморон, не може да бъде – хем да е реално, хем магично!”. В приказките може! Опитах се да дам някакво смислено и простичко определение, така че и за децата да е ясно. Например да разказваш, че крокодилите имат големи зъби и пушат пури – първото е възможно, второто е на магия :)

Прочети още...

Тайните на пластилина: топче, пръчица и питка!

Тайните на пластилина. Домашни животниТайните на пластилина. Домашни животни | Рони Орен

Истината е, че допреди да се запознаем с метода на Рони Орен сме плескали много пластилин по масата и пода и любимото ни занимание беше да правим спагети с една машинка или супичка в купичка. Когато обаче си избрахме първото животно от книгата “Тайните на пластилина. Домашни животни”, за първи път заниманията ни придобиха някаква целенасоченост. Това е книга, с която може наистина да се учи и да се играе.  

Прочети още...