Четири приказки за силата на въображението

Вълшебната шапка на учителкатаВълшебната шапка на учителката | В този сборник са събрани четири истории от поредицата Вълшебната врата на турската писателка Айтюл Акал. Купих си книгата най-вече от любопитство. Да видя как пишат и рисуват нашите съседи. Очаквах да срещна някаква друга култура в тези приказки, нещо не-типично за нас. Но книгата е доказателство, че езикът на изкуството е универсален. А какво друго са преливащите от цветове страници и писането с въображение за въображението :)

Прочети още...

Госпожица Печкарска – дневник на насилието

Госпожица ПечкарскаГоспожица Печкарска | Тази книга се чете много бързо. На един дъх. Но не защото е супер интересна, забавна и лесна, а защото в нея няма заплетен сюжет, нито приключения, нито дълги описания. Има  много страх и много малко надежда. Написана е в стегнати редици, с къси като откоси изречения. Чете се като замах. Книга-шамар.

Прочети още...

Патиланско училище

Из "Патиланци" на Ран БосилекПатиланци | Ран Босилек

"Драги ми Смехурко,
Лятото се мина. Септември пристигна. В училище тръгна моята дружина. И в клас, и по двора весел шум се вдигна.

Прочети още...

Фердо в плен, втората книга за щурата мравка

Фердо в пленФердо в плен | Ондржей Секора

Втората книга за Фердо разказва за неговите премеждия като пленник. Попадайки в ръцете на различни насекоми, той е принуден да изпълнява задълженията ту на носач на тромпет, ту на оръженосец... даже и на разказвач :)

Прочети още...

Завръщането на Фердо Мравката

Фердо МравкатаФердо Мравката | Ондржей Секора

“Аз съм Фердо Мравката, майстор по всичко, всичко поправям, всичко доставям, всичко строя...” –  това е девизът на най-великата мравка, нарисувана и измислена  през 1933 г. от чешкия илюстратор Ондржей Секора. “Фердо Мравката” е първата книга от поредица, в която с невидимата си лупа Секора прави видим за децата света на насекомите.

Прочети още...

Пъстра веловъртележка, нарисувана от Мила

Веломаратон - Мила Попнеделева-ГеноваВеломаратон | Мила Попнеделева-Генова

Тази книжка излезе съвсем наскоро. Очаквах я с нетърпение поради няколко причини. Първо, защото е измислена и нарисувана от Мила Попнеделева-Генова, а тя умее да прави хубави детски книги, второ – защото обичам да карам колело. И трето интересно – това е книжка без текст, само с картинки.

Прочети още...

Патиланчо на село

ПатиланциПатиланци | Ран Босилек

Да си призная, не си спомням дали съм чела като малка “Патиланско царство”. Дали тези смешни истории в епистоларна форма са били част от задължителния списък с книги за лятото, дали от препоръчителните? Но със сигурност си спомням някои от епизодите за Патилан и неговата дружина, излъчвани по БНТ. И разбира се, незабравимата Стоянка Мутафова в ролята на Баба Цоцолана! :)

Прочети още...