Коледата на Петсън и Финдъс

Как Петсън и Финдъс посрещнаха КоледаКак Петсън и Финдъс посрещнаха Коледа | Има много начини да отпразнуваме Коледа и обикновено си правим планове как да стане това. Но най-вълнуващото и най-хубавото на този празник са малките чудеса, които не сме очаквали да ни се случат. Такава е Коледата на Петсън и Финдъс.

Но възможна ли е една чудесна Коледа без елха, без скъпи коледни играчки, само с една консерва и няколко моркова за трапезата?

Прочети още...

Изненадите на Малкия Никола... преди Коледа

Изненадите на Малкия НиколаИзненадите на Малкия Никола | “Преди Коледа е щуро!” е последната история, публикувана в един от новите сборници "Изненадите на Малкия Никола". В него ще намерите истории за това как се боядисва кухнята (“Грейпфрут”), как се поръчва в ресторант (“Отиваме на ресторант”), как се играе на родители  (“Като големите”), откъде децата учат неприлични думи (“Неприличната дума”) и още много други смешни и поучителни неща от живота на Малкия Никола. Сега обаче ще обърнем внимание най-вече на неговите предколедни вълнения.

Прочети още...

Горското училище и позабравената дисциплина

Горското училищеГорското училище | Атанас Цанков

Книжката е част от поредицата “Във Вълшебната гора”, а тези пъстри книжки са известни с това, че са написани на съвременен език, с хубави рими и много настроение.

Прочети още...

Училището на малкия Никола: уроци за деца и родители

Малкият Никола тръгва пак на училищеМалкият Никола тръгва пак на училище | Госини & Семпе

Тези истории за малкия Никола излизат след смъртта на Госини*. Книгата съдържа 16 епизода, посветени на училищния живот на малкия Никола и неговите приятели.

Прочети още...

Как Франклин може да помогне на децата в първия учебен ден?

Франклин тръгва на училищеФранклин тръгва на училище | Полет Буржоа & Бренда Кларк

Ако детето ви тръгва за първи на детска градина, това е книжката, с която може да го подготвите. В нея на достъпен език и с помощта на изразителните илюстрации са предадени основните преживявания, с които почти всяко дете посреща постъпването си за първи път в училище.

Прочети още...

Сянката на войната

Сянка - илюстрация Биляна ГосподиноваСянка | Майкъл Морпурго

Аман е момченце, което живее в пещерите на Афганистан. Баща му е убит, защото е помагал на американците. Майка му е измъчвана в затвора. Живеят в страх и несигурност. Когато талибаните пребиват до смърт баба му, Аман и неговата майка решават да избягат в Англия. Техен спътник става едно куче – Сянка.

Но Сянка е метафора не само за верността на кучето, което следва момчето навсякъде и му помага по пътя. Сянка е метафора на войната, белязала живота на толкова много хора по света. Сянка е метафора за миналото ни. Сянка е метафора и на надеждата, защото тя също ни следва навсякъде. Сянка е метафора на мечтите ни.

А мечтата на Аман е да гледа наживо Манчестър Юнайтед :)

Прочети още...

Едно незабравимо лято с малкия Никола

Ваканциите на малкия Никола - сн. КнижанкаВаканциите на малкия Никола | Госини & Семпе

Тази книга съм чела три пъти и ще продължавам да препрочитам, защото ме разсмива с глас. Тя съдържа едни от най-спонтанните, достоверни и пълни с детски глъч и смях истории. Няма аналог, защото е продукт на своето време и място – действието се развива през 60-те по бреговете на Франция. Героите в тази, а и във всички книги от поредицата за малкия Никола, носят от манталитета и живота на средния франзуцин.

Прочети още...