Щом студено ми стане, да мога да си взема от детския... остров

ОстровътОстровът | Не всяка година излизат детски романи от български автори, затова толкова много ми се искаше да прочета книгата на Александър Секулов. Започвах я и прекъсвах. Един ден просто се оставих да ме носи на "вълните си", докато ме отведе на острова при децата. Хареса ми с тях. В началото ми напомняха на тайфата от “Синьо лято” – любим детски филм на много възрастни :) После книгата заприлича сама на себе си. Разказва за три момчета, дошли от различни страни, да летуват на един гръцки остров в Егейско море. Събира ги жаждата да изследват и рискуват.

Прочети още...

Приказки за укротяване на Непослушковци

Непослушковци: Рачко ЗакачкоНепослушковци | Лятото е време не само за игри, но и за бели! Никое дете обаче не обича да му размахват пръст и да му забраняват – особено през ваканцията. Затова е препоръчително родителите да се въоръжат с търпение и... подходящи книжки за укротяване на непослушни деца :)

Прочети още...

Истински игри без скъпи играчки

Игри без играчкиИгри без играчки | Това не е тийнроман за виртуални игри, а поредица от три книжки за игри на въздух и на живо. Те могат да бъдат използвани като наръчник за свободното време през ваканцията. Но нека тук се разбира свободно от компютри и телевизия време! :)

Прочети още...

Български картинни книжки от 80-те години

Поредица "Детски свят"Моето семейство и Моята улица | Бях загубила надежда, че мога да намеря подобни книжки:  създадени на български, а не превеждани; нарисувани от български художници, без да приличат на Дисни. Да бъдат за най-мъничките дечица, лесни за въприемане и близки до техния свят. Изненадата ми беше двойна: първо, намерих тези книжки на най-неочаквано място, на хиляди километри от българската граница; и второ – това са стари издания от началото на 80-те години, но много запазени.

Прочети още...

Рецепта за палачинкова торта, гарнирана с приключения

Палачинковата тортаПалачинковата торта за рождения ден на Финдъс | Какво е общото между коридата и яйцата? Защо човек, който иска да приготви торта,  търси въдица? И дали наистина тестото за палачинки се прави от яйца, кал... и стари панталони? Ще разберете от книжката, създадена от шведския илюстратор Свен Норквист и излязла на бял свят през 1985 г. Тя е само началото от поредицата забавни и смислени истории за старчето Петсън и котето Финдъс.

Прочети още...

Тайнството на вярата в доброто

Тайнството на юниТайнството на юни | Чудя се защо книгите на Туве Янсон ми действат така успокояващо, въпреки меланхолията, която е налегнала половината от героите. Отговорът е, че останалата половина са непоправими оптимисти – тролчета, за които надеждата и вярата в доброто са като въздуха и водата.

Прочети още...

За жабите като за хората

Малки жабешки историиМалки жабешки истории | Това, с което ще запомня историите за жаби на Радичков е мястото на човека в тях. Жабите говорят за него като за Господина. Между тях и Господина съществува голяма дистанция. Често жабите се отнасят към него снизходително, друг път подигравателно, а понякога се страхуват, защото виждат в него най-големия си враг. Човекът е важен, но същевременно в очите на жабите той е глупав, мързелив, завистлив, дори жесток. Той играе поддържащата роля в тези жабешки истории. Земноводните говорят за човека в трето лице и за нас тази неочаквана перспектива ни открива колко смешни и колко дребни може да сме ние в очите на толкова незначителни твари като жабите. Разминаването идва от собственото ни отношение към околния свят, природата и себеподобните.

Прочети още...