Приказка за Малката Божана или как децата преодоляват гравитацията

Малката Божана в нощта на чудесатаМалката Божана в нощта на чудесата | Това е съвременна приказка, написана на езика на съвременното дете. В нея се срещат автобиографични елементи: авторът Божана Апостолова е бабата на малката Божана в приказката и в живота. Както в живота, така и в приказката бабата обича книгите. А любовта към книгите е най-голямата ценност, която една баба може да завещае на внучката си :)

Прочети още...

Днешните мами: Работни Мецани или мами Забравани?

Работна мецана от Леда МилеваРаботна мецана | Минали са доста години от написването на тази забавна римувана приказка, но тя продължава да бъде издавана, четена, учена наизуст, играна... Децата я обичат, а ние майките може хубаво да си помислим имаме ли нещо общо с тази Мецана по пантофи, измислена от Леда Милева, и да поговорим с децата за разликите и приликите в начина на живот преди и сега.

Прочети още...

Как Жабокът преживява зимата

jaboka-prez-zimataБългарските деца не хукват да се пързалят при първия студ с кънки по реката, докато това е най-популярното забавление за холандските деца, стига да има здрав лед (а вода в Холандия, както знаем – колкото щеш). Но пък всички деца от всички краища по света знаят как се правят снежни топки. "Жабокът през зимата" е книга за приятелството и различностите. Такива са повечето книги на холандския илюстратор Макс Велтхаюс от серията за „Кikker-a“...

Прочети още...

Римувана зимна приказка за гладен Мечо и храбър Зайо

Из Приказка за малък Мечо... илюстрация Виктор ПауновПриказка за малък Мечо... | Зайците не спят зимен сън и мечетата не ядат моркови. Това и децата го знаят. Но в книжките може да се случи всичко. Като например мама Мецана да роди мече без да разбере. Или пък Зайо да не го е страх от ловците, защото им тежат шкембетата („хубаво личи зимъска как шкембето им се тръска“). Или пък гладното мече да бъде хранено със зеленчуци. Всичко е възможно! Още повече, че децата могат да го видят с очите си, благодарение на чудните илюстрации на художника Виктор Паунов. Приказката е дълга, но интересна, така че няма да разберете, кога сте я прочели. А илюстрациите са многооо големиии заради големия формат. Лично аз имах чувството, че съм влязла в гората :)

Прочети още...

Из дневниците на две влюбени момичета (Тина и Батори)

Тина и половина и Графиня БаториТина и половина & Графиня Батори | Какво друго може да са две момичета на прага на младостта, ако не влюбени. Влюбени във всичко, което дори не е истинска любов. Например в представата за това как трябва да изглеждаш, за да се харесваш. Влюбени в един и същ и то най-вървежния младеж от училището. Влюбени в дънките, които може би няма да им станат. Или пък в идеята за прераждането – така спасителна за неопитната тийнеджърска душа.

Прочети още...

Мъдрост и красота от стари времена

Приказки от стари времена - сн. Книжанка Приказки от стари времена | За първи път четох приказка на хърватската писателка Ивана Бърлич Мажуранич в „насипно“ състояние преди няколко години. Приказката не беше „опакована“ в книга, подготвяха я за печат като приложение към списание. Това беше приказката за сестричката Рутвица и братчето Ягленчо. След време издателство Омофор преиздаде и целия сборник „Приказки от стари времена“.

За мен това второ издание на книгата е истинско украшение – и за ума, и за очите. Оригиналните илюстрации на художничката Нели Златева придават на книгата наистина „старинен“ и „приказен“ облик – корицата изглежда като „обкована“, а иззад различните орнаменти се подават образи и символи, които ще срещнете в самите приказки. В началото на всяка приказка ви посреща стилизирана буква – също като красив страж.

Прочети още...

Копнежът по дома

В края на ноември - сн. КнижанкаВ края на ноември | Това е последната от историите на Туве Янсон за Муминското семейство и техните приятели. Хубаво е да се чете през есента, разбира се. Когато ви стане студено, когато си отидат птиците и ви се иска да се сгушите някъде и да си спомняте за лятото. И да не сте сами! Това им се иска и на героите в тази книга.

Всеки от тях живее в свой собствен свят, сякаш другите не съществуват. Но изведнъж всички едновременно се сещат за Семейството с гоооолямо „С". За дома на татко Мумин, мама Муминка и Муминтрол. И искат да отидат при тях, да бъдат заедно, да си говорят... Да не са сами. Всеки от героите има своите причини да тръгне към Муминската долина.

Прочети още...