Books4life – втори живот за книгите

b4lBooks4life е доброволческа организация, която се занимава със събирането на вече прочетени книги и повторната им продажба с благотворителна цел. Първата книжарница Books4life отваря врати в Тилбург, Холандия, през 2005 г. Примерът е последван и в други градове – Амстердам, Маастрихт, Айндховен...

Хубавото на тази инициатива е, че от една страна човек има възможност да подкрепи избрана кауза, а от друга страна – да спаси живота на дадена книга. Защото книгите живеят чрез нас. Защото, когато ги четем – те дишат.

Втора употреба или втора ръка – всички тези етикети може да отиват на дрехи, домакински уреди или автомобили, но на книгите им отива – втори живот. Не на последно място от тези книги имат потребност хора, които обичат да четат, но не могат да си позволят да купуват ежемесечно нови заглавия.

Пространствата, които тези книжарнички обитават, са обикновено малки, отдадени от други организации помещения, за които не се плаща наем. Работи се изцяло на доброволен принцип. Книгите в този тип книжарници постъпват като дарения от други читатели или организации. Продават се качествени книги, които отговарят на определени изисквания. Новите цени са базирани на система от критерии, които също са предварително договорени - състоянието на книгата, актуалност, жанр и др. Всяка книжарничка се управлява автономно от другите, като всички заедно спазват общ правилник.  Членовете на всяка местна книжарница определят сами инициативите, в които да се включат. Организират събития и конкурси за популяризиране дейността на B4L, участия в панаири, тематични вечери.

И най-важното доброволците са тези, които избират каузата, за която да работят. Всяка година се организира специален форум, на който се представят проекти от международни и местни неправителствени организации. Доброволците селектират няколко проекта чрез гласуване, а после се избират само два от тях с гласовете на хората, които купуват книгите. Например тази година част от средствата, постъпили от продажба на книги в Books4life-Айндховен, ще бъдат дарени за закупуването на компютри в няколко училища в Суринами и подпомагане на библиотеките.