Кампания в подкрепа на българските библиотеки

лого на Националната кампания за възраждане на библиотекитеНационалната кампания за възраждане на билиотеките се организира съвместно от Съюза на българските писатели, Сдружение на български писатели, Асоциация на писателите в България, АБК, съвместно с ББИА, Съюза на преводачите и Национална художествената академия.

Библиотеките никога не са били приоритет на нито едно правителство и с годините проблемите в този сектор се задълбочават. Въпреки че има приет закон от 2009 г., той не може да влезе в действие, защото няма единен стандарт за библиотечно-информационно обслужване. Губещи са най-вече децата, защото много училищни библиотеки са принудени да затворят.

„Българинът купува 0,56 книги годишно, европеецът – 11! От 2008 година в 90% от българските библиотеки не е постъпила нито една книга! През последните 20 години училищните библиотеки са намалели наполовина, а в останалите почти не влизат нови книги!“ - се казва в открито писмо на организаторите до българското правителство.

Броят на подкрепилите с подписа си кампанията ще бъде обявен на пресконференция на 3 октомври от 13 ч. в БТА. На 5 октомври в „Червената къща” ще се състои дебат по проблемите на библиотеките, а на 6 октомври се организира мирен протест. Ако искате да подкрепите кампанията, може да го направите, като се включите в електронната петиция