Книга за точките на издателство Funky Books

 

Натисни точката

Една чудесна новина за българските деца и техните родители ни донесе издателство Funky Books – на български вече може да се намери световноизвестната книга на френския илюстратор Hervé Tullet "Un livre". Може да я намерите под заглавието „Натисни точката“. Тази книжка, в която живеят само точки, е обиколила училища и детски градини по цял свят и е любима не само на децата, но и на възрастните. Тя е интерактивно четиво, което предлага едновременно игра, изкуство, пространства, свобода на въображението.

Зад издателство Funky Books стоят три дами: Лили Николова, Милена Тютюнджиева и Надежда Ножарова и книгите, които може да очаквате от тях, са продължение на работата им в детска градина Funky Monkay. Следващият им проект е също книга, превърнала се в класическа за европейското предучилищно образование - „The very hungry caterpillar“ („Много гладната гъсеница“).

През последните години се появиха нови издателства, които промениха картата на детския книжен пазар, излязоха от клишето и предлагат наистина качествена детска продукция. Но това, което все още липсва, са точно тези семпли, но изключително ползотворни за обучението на децата книги, каквито са „Натисни точката“ и „Много гладната гъсеница“. Всички знаем, че в българското училище и в българските детски градини се тиражират едни и същи „приказки с картинки“ от години! Същите се тиражират в учебници и учебни книжки за всички възрасти от почти всяко издателство на учебна литература. От друга страна, много от новите детски заглавия са скъпи и в ограничени тиражи и тук е ролята на детската градина и училищната библиотека, които да предложат на децата достъп до произведенията, на които се радват и техните връстници от много други страни. "Натисни точката" е книга, която заслужава своето място както в семейството, така и в работата на всеки учител.