Нова поредица за Малкия Никола

СмелчагаОт месец март издателство Колибри предлага нова поредица за Малкия Никола. Тя е създадена специално за най-малките читатели, с цветни илюстрации и много диалози.

За разлика от оригиналните истории за Малкия Никола тези са адаптирани за начинаещи читатели. Повествованието се води от трето лице, а не както в книгите на Рьоне Госини и Жан-Жак Семпе, където разказвач е самият Никола. Всяка книжка съдържа само една история.

Поредицата е базирана на анимационната серия за Малкия Никола, разпространявана от 2009 г. по френския канал М6. Във Франция книжките излизат под логото на издателство Gallimard-Jeunesse и са предназначени за деца, които се учат да четат на възраст между 6-8 години.

В България поредицата ще бъде представена с четирийнасет заглавия. На пазара вече са първите две книжки:

„Смелчага“ – Николà се е сдобил с една банкнота заради висока оценка по история и си купува джобно фенерче. Въоръжен с него, той решава да посвети под прозореца на съседското момиченце Мари-Едвиж. Ще събере ли достатъчно смелост, за да тръгне сам-самичък в нощния мрак? Да, разбира се, но баща му ще помисли, че в градината има крадци и става тя една... История, в която страхът от тъмното се превръща в увлекателно и весело приключение!

Снимка на класа„Снимка на класа“ – Николà и приятелчетата му са се издокарали с най-хубавите си дрехи за снимката на класа! Само че фотографът, бедният, не може да се справи с групичката немирни хлапета. В крайна сметка той си тръгва, а заветната снимка е дело на... шофьора на таткото на Жофроа. По-любопитното е, че на нея са увековечени не само момчетата от класа, но също и Луизет, Мари-Едвиж, учителката и Бульона! Смешна история, в която възрастните се оказват напълно неподготвени за създалата се ситуация и оплитат конците!

Книжките от новата поредица за Малкия Никола са подходящи за деца в предучилищна възраст, могат да бъдат полезни и в работата на учителите от детските градини.

Както анимационната серия, така и книжките от поредицата са съвременен продукт. Те представляват опит да приближат времето на Малкия Никола до времето на днешните деца. Френският издател предлага също игри и приложения за таблети. Въпреки това приключенията, интересите и щуротиите на героите продължават да се развиват през 50-60 години на миналия век, когато са написани оригиналните истории.

Повече информация  може да намерите в Колибри