Носителите на наградата „К. Константинов“ за 2012

Национална награда "К. Константинов"Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване е учредена през 2004 г. от Министерство на културата, Община Сливен, Регионална библиотека „Сава Доброплодни” и Ротари клуб – Сливен. Присъжда се ежегодно в рамките на Националния фестивал на детската книга в Сливен. Първият носител на наградата за цялостен принос е поетът Валери Петров, a за издателство – ИК ”ФЮТ”

Тази година Голямата награда „Константин Константинов" за цялостен принос в българската литература се присъжда на поетесата Лиляна Стефанова. Тя е автор на повече от 50 книги поезия, проза, есеистика, пътеписи за възрастни и книги за деца. Нейни стихове са преведени на 31 езика, общият тираж на книгите й достига един милион екземпляра.

За 2012 носител на Националната награда "Константин Константинов" в категория "Автор" е Ангелина Жекова. Тя е автор на много от заглавията на издателство "Фют", сред които "Цветна азбука", "Котешка азбука", "Къщичка с балконче", "Горската библиотека". Нейни стихове са помествани в учебници и учебни помагала за начален курс. Автор е и на текстове за песни, превежда книги за деца от руски и английски език.

В категория "Илюстратор" наградата „Константин Константинов“ се връчва на Петър Станимиров, известен  като „бащата“ на българския комикс и създател на първите книги-игри в България. През 1988 г., по поръчка на вестник „Септемврийче”, създава концепция, екип от художници и сценаристи и организира издаването на вестник за комикси „Разкази в картинки” (по-късно „Пулсар”). От 1989 до 1994 г. е съсобственик на издателство „Плеяда”. През 1995 г. основава издателство „Мега” - специализирано издателство за книги-игри.

XIV национален фестивал на детската книга се проведе от 9 до 11 май в Сливен. В традиционната кръгла маса на тема „Табутата в детската литература” участваха гости от Италия, Босна и Херцеговина, Сърбия, експерти от Института по български език към БАН.