Панаирът на книгата и принцесата, която пише за деца

ХХХ софийски международен панаир на книгатаЗапочна традиционното предколедно изложение на книги. Както всяка година ХХХ Софийски международен панаир на книгата се провежда в НДК. От 6 до 11 декември може да разгледате шарените щандове, да научите повече за книги, автори и издатели, да напълните кошницата си с подаръци за най-празничния месец в годината.

На 6 декември ще бъде представена една любопитна книга за природата - „Мистър Фини и светът с главата надолу“. Тя е написана от  холандската принцеса Лаурентин ван Орание, която лично ще може да разкаже за своите герои.

Принцеса Лаурентин е известна в Холандия с дейността си за популяризиране на четенето и повишаване на грамотността. „Мистър Фини и светът с главата надолу“ е нейната първа книга, част от поредица, посветена на околната среда и екологичната култура на децата. Книгата се издава на български от Сиела.

На 10 декември програмата на панаира предвижда много изяви на детска литература. В 11 ч. може да изберете да научите повече за книгата на Петя Кокудева „Лулу“ на щанда на издателство Жанет 45 или за „Книга на вълшебствата“ на издателство Инфодар. На панаира ще може да намерите последната книга на Виктор Самуилов „През 9 локви в 10-та“, както и отличената с годишната награда на Съюза на българските писатели книга за деца „Дядо Коледа“ (съвсем в темата на празниците):). От 11 ч. до 15 ч. на щанда на Френския културен институт се организира уоркшоп за комикси.

Не на последно място традиционният панаир на книгата е форум за проблемите на книгоиздаването и четенето. За първи път тази година ще бъде представено проучването на сайта „Аз чета“ за  проблемите на детските отдели към регионалните библиотеки в България. Повече за програмата на ХХХ панаира на книгата може да научите от АБК