Време е за лятно четене!

Българският детски портал Az-deteto.bg и Столична библиотека организират мащабна лятна кампания за насърчаване детското на четене. Кампанията ще протече през месеците на лятната ваканция на учениците: 1 юни – 15 септември 2011 г. Чрез онлайн читателски дневник в края на ваканцията ще могат да се определят – най-четящият град, най-четящото училище и най-четената детска книга за лято 2011. Повече за кампанията Забавното лятно четене

Събития за деца на фестивала "Пловдив чете" 2011

Издателство „Фют” гостува в книжарница „Хеликон” в Пловдив по време на фестивала на книгата „Пловдив чете” 2011 г. По време на гостуването ни в Пловдив в книжарница „Хеликон” ще бъдат обявени специални промоции с над 50% намаление!

Прочети още...

Кръжок: Как да разказваме приказки?

Поредица инициативи, посветени на разказваческото изкуство организира Институт Сервантес в София на 31 май и 1 юни. На специален кръжок-работилница са поканени актьори, преподаватели, родители и всеки, който иска да се запознае с професията „разказвач на приказки”. Разказването на приказки е изкуство, в което се общува посредством гласа и жестовете. Разказвачът преразказва и/или измисля на място своите истории и оригиналните истории претърпяват промени в зависимост от реакцията и участието на слушателите. Работилницата за разказвачи се организира по повод 25 май - Деня на детската и юношеската литература на Институтите Сервантес

Походът на книгите

Тази кампания стартира в много специален период от иначе тихото ежедневие на книгите изобщо. Между два големи празника: 2 април, обявен за Международен ден на детската книга и 23 април – Международния ден на книгата и авторското право. Според организаторите  от  Асоциация „Българска книга” (АБК) и Българска библиотечно-информационна асоциация „Походът на книгите“ е необходим на фона на тревожните данни за нивото на грамотност сред подрастващите.  

Прочети още...

Международен ден на детската книга

През 1967 година Международният съвет на детската книга (IBBY) обявява 2 април за празник на всички, които обичат литературата за деца. Датата не е случайна, това е рожденият ден на един от най-великите детски разказвачи Ханс Кристиян Андерсен. Международният ден на детската книга се отбелязва по цял свят с различни инициативи, посветени на децата и четенето.На всеки години се раздават и наградите „Ханс Кристиян Андерсен“ за автори и илюстратори на детски книги. Това е най-голямото международно отличие в областта на детската литература.Повече за Международния ден на детската книга, наградите „Андерсен“ и други събития, свързани с детските книги по света може да научите от страницата на IBBY.

Как се срещнаха Малкото Голямо Четене и Баба Марта

Това не е приказка, а първата емисия новини в Книжанка. Какво по-добро начало може да има за един сайт за детски книги от вестта, че започва Малкото Голямо Четене. И не кога да е, а в навечерието на един от любимите детски празници в България – Баба Марта.

Прочети още...