In Memoriam: Леда Милева


Зайченцето бялоОтдавна ми се искаше да разкажа колко интересно беше за мен да видя как детето ми повтаря думичките на "Зайченцето бяло" - песничка, с която поколения деца са израснали. Песничка, която в един момент от моето порастване съм спряла да забелязвам, струвала ми се е дори банална от толкова повтаряне... До момента, в който не започнах да я пея с моето дете, и не открих, че в това има някакво вълшебство. Да свържа моето детство с новото детство. Разбрах защо е толкова важна тази песничка, защо всъщност самата аз още я помня.

Прочети още...

Събития за деца в рамките на декемврийския панаир на книгата

31 Софийски международен панаир на книгатаТазгодишният ХХХI Софийски международен панаир на книгата се провежда от 4 до 9 декември в НДК. В програмата са включени много събития, посветени на книгите за възрастни и деца. По традиция панаирът се организира в навечерието на коледните и новогодишните празници и представлява добра възможност да изберете полезни и интересни подаръци за малчуганите. Ето какво може да бъде интересно за тях тази година:

Прочети още...

Книжна премиера на „АБВ за най-малките“

АБВ за най-малките

 

На 26 септември в Американския център към Столична библиотека ще бъдат представени най-новите детски книжки на издателство Жанет 45 – „АБВ за най-малките” и англйското издание “ABC book for the very young”. Книжките са подходящи за първокласници и деца в предучилищна възраст.

Книжната премиера е съпроводена от изложба на оригиналните илюстрации на художничката Ада Митрани, която пристига в България специално за представянето на двете издания.

Прочети още...

Първата година на Книжанка измина

knijankaНа 1 септември миналата година Книжанка стана достъпна за четене. Въпреки, че все още минава за прощъпулниче, все пак е малко пораснала, може би и малко се е разхубавила. Вие си знаете...

Прочети още...

Летни идеи за четене от Книжанка

knijankaПредлагаме ви няколко книги за малки и по-големи, които носят слънчево настроение, дори навън да е облачно. И пазят сянка, ако ви е много жега :)

Весели ваканционни дни с няколко избрани летни заглавия:

Непослушковци | Ваканциите на малкия Никола | Островът | Игри без играчки

Малки книжки за големите философски въпроси

la-violenceТази есен на българския книжен пазар ще се появи известната френска поредица Les Gouters Philo. Издател на малките книжки с философия за деца е „Точица", с подкрепата на фондация „Paribas".

Поредицата съдържа десетки заглавия, които разглеждат важни за живота на съвременното дете въпроси като бедността и богатството, демокрацията и диктатурата, работата и парите, смеха и сълзите, красотата и грозотата...

Прочети още...

Маратон по творческо писане за деца

maratonНа 28 юли в Столична библиотека ще се състои последният „пробег“ от Маратона по творческо писане за деца. Организатори на поредицата от срещи с деца и творци са Кафене.бг и Столична библиотека.

Прочети още...