Къртичето филмов герой


Къртичетосериен анимационен филм | Krátký Film Praha | Чехословакия 1956

Първият епизод за Къртичето (Krtek) е създаден през 1956 г. под заглавието “Как Къртичето си уши панталонки”. През 1957 г. филмчето печели наградата “Сребърен лъв” на филмовия фестивал във Венеция. В творческата биография на Зденек Милер фигурират около 70 филма и в около 50 от тях главен герой е малкото Къртиче. Негови приятели са мишката, зайчето и едно таралежче.

Милер иска филмите му да се разбират от всеки по света. Макар в първия епизод за панталонките Къртичето да говори, във всички следващи епизоди говорът на персонажите се свежда до възклицания, изразяващи емоциите и възприятията им за света. Къртичето се изразява с помощта на прости звуци като “юууу” и “геле”. А  гласовете, които го озвучават, са на двете дъщери на Милер – Катержина и Барбара. Дъщерите му играят роля и на негова тестова публика, като гледат първи филмите му. По този начин Милер проверява дали идеите му ще срещнат отзвук сред децата.

От самото начало Къртичето се приема с голям успех в Чехословакия, Източна Европа и Германия и днес може да се намери в повече от 80 страни.

Епизодите са реализирани в периода 1963-2002 г. и издадени от чешката компания “Krátký Film Praha”. Основни теми в анимационната серия за Къртичето са природата, екологията, произхода на нещата. Не на последно място филмчето обръща внимание на ролята на човека за опазването на околната среда и как се вижда тя през очите на малките горски животинчета.

Едни от най-популярните епизоди са "Къртичето и телефонът", "Къртичето и булдозерът", "Къртичето в пустинята", "Къртичето като химик", "Къртичето като фотограф"... Епизодите са кратки и това, че не се говори в тях, ги прави подходящи за най-малките зрители (2+). А това, че филмът не се нуждае от превод го прави достъпен за деца от цял свят.

След екранния си успех Къртичето и неговите истории са претворени в пъстри книжки, нарисувани от Зденек Милер и написани от Едуард Петишка.

Някои епизоди от филмчето може да видите от този линк