Pingu

Pinguсериен анимационен филм | Otmar Gutmann | Швейцария 1986

Филмчето представлява интерес поради два важни факта, които го отличават от други популярни серии. Персонажите и декорите са изработени от глина в Trickfilmstudio, а една от причините за големия успех на Pingu по света е, че диалозите са  неразбираеми. Това са диалози на “пингвински” (или пък  “бебешки” :)

Те до голяма степен улесняват разпространението на филмчето в други страни, защото не се е налагал дублаж. Пингвините говорят с гласа на италианския актьор Carlo Bonomi, чиято техника на дублиране се основава на ономатопея (образуване на думи по  звукоподражение) и шумове. Епизодите са много кратки – по 5 минути – което прави филмчето подходящо за деца в ранна детска възраст. Главни персонажи са пингвинчето Пингу, и неговото семейство – мама, татко и сестричка Пинга.  Най-добрият му приятел е  тюленчето Robby. Всички те живеят в Антарктида. Сериите третират широк спектър от теми – от "възпитанието" на пингвинчета и семейното ежедневие до екологията и глобалното затопляне.

През 2001 правата на серията са закупени от  HIT Entertainment и оттогава дублажът се изпълнява от други актьори. По серията са създадени книжки и обучителни игри.

Официален сайт