Начална училищна възраст 6-9

6-9Както сте забелязали, книгите в Книжанка са разпределени на първо място по възрастови групи, защото възрастта на детето е основен критерий при избора на подходяща книга. А подходящи книги има за всяка възраст и всеки интерес... За да ги намерим, обаче, е важно да знаем как влияят специалните моменти от развитието на детето върху отношението му към книгата и четенето, как да се ориентираме в разнообразието от жанрове или пък защо в някои периоди детето се съсредоточава върху опрелени теми. И най-важното: Не забравяйте, че възрастовите граници са условни! Изборът на книга зависи преди всичко от личния опит на детето, неговите потребности и интереси. Най-добрият съвет е да не му натрапваме книги, за които не е готово и няма да разбере, или които вече е надраснало и са му безинтересни.

Начална училищна възраст: от 6 до 9 години*

Книги
За първолачета
За откриватели

Жанр
Приказки
Повести и разкази
Енциклопедии
Комикси
Уча, играя, творя

Тема
Природа и екология

Статии
Готово ли е детето за буквите?
Как да помогнем да детето в начинанието Четене?

10 заповеди на книгата

6 години | Някои деца започват да четат

Между 6 и 7 години повечето деца започват да четат, но затова трябва да бъдат изпълнени няколко условия: дедето може да разпознава структури; може да свързва звук с образ; умее да се концентрира; има езиков опит и познания (включително с книги).

Книгите за първите читатели трябва да са привлекателни, богато илюстрирани, с хубави полета, едър стандартен шрифт, прости изречения и думи от по-две три срички. После идват книжките с къси глави.  Важно е детето да не се обезсърчи, ако в началото среща трудности в четенето.

> Разпознава някои думи и може да ги разчете, опитва се да учи думи.
> В някои случаи детето може да чете добре.
> Разбира времето (днес, утре, вчера).
> Различава сезоните и основните дейности през всеки от тях.
> Забавлява се с разрешаване на задачи и различни дейности по сортиране като подреждане, пъзели и лабиринти, които включват свързване на букви и думи с картинки.
> Много говори.
> Обича да разказва шеги и гатанки, често хумора не е много умел.
> Ентусиазирано и любознателно за обкръжението и всекидневните събития.
> Може да води разговор като възрастен, задава много въпроси.
> Научава от 5 до 10 думи на ден; има речник от 10 000 - 14 000 думи.
> Използва подходящи граматични времена, словоред и структура на изречението.
> Може да започне да се страхува от непознати неща като неща в тъмното, шумове и животни.

8-9 години | Детето чете със значителна лекота и пише прости композиции

Това е т.нар. откривателска възраст (Робинзон алтер). От 8 до 12 годишна възраст интересът на децата е насочен към природата, околната среда, хората. В литературата те търсят повече реализъм. Настъпва учебната фаза, открояват се различията в интересите и четивните умения.

Детето има предпочитания към исторически, фентъзи или приключенски истории. Повечето са запалени по истории, в които се разказва за техни връстници. Много популярни са също книги за училището, приятелството и приятелските компании. Четенето за развлечение в тази възраст е най-разпространено. Някои деца на 9 години могат много добре да избират и сами своите книги, както и да ходят самостоятелно до библиотеката.


* Текстът е съставен въз основа на следните статии, публикувани в Wikipedia: "Стадии в детското развитие" и "Literatuur per leeftijdsfase". Предстои да бъде допълван.