Защо къщите избягаха от хората?

De stad die ervandoor ging - Stella DreisDe stad die ervandoor ging | Имало едно време един стар град, чиито жители били все сърдити и недоволни. Къщите им се стрували прекалено стари, улиците прекалено тесни... Хората и градът си станали чужди. Налегнала ги тъга. Атмосферата била толкова непоносима, че някой трябвало да се тръгне. Тръгнал си градът.

“Градът, който си тръгна” е книга за съ-жителството, която ни учи да бъдем радостни от това, което имаме, и да приемаме нещата, каквито са.

Колко пъти днес човек се мести, колко пъти напуска местата, които обитава. Но какво се случва, ако ви напусне собственият ви дом?! Светът се преобръща и настъпва хаос. Така се случва, когато ви напусне и близък човек. Така го е нарисувала и Стела Дрейс – свят, където хората се събуждат в нищото, блъскат се един в друг, в собствените си вещи, ужасени от загубата си, отнесени от бурята. Бездомни.

Тази книга разказва за човешката неблагодарност и неблагоразумие, но също за възможността да признаеш и да бъдеш простен, да се смириш. Хората разбрали своята грешка и последвали съвета на стария мъдрец – да отидат и да намерят своя град. Градът им се зарадвал, върнал се на старото си място и всички заживели щастливи, че са заедно.  

Но защо толкова често негодуваме срещу обстоятелства и ситуации? Защо не умеем да се радваме, защо забравяме да ценим и защо отказваме да приемем местата, хората и нещата, каквито са? А когато загубим, се втурваме с надеждата да върнем обратно “изчезналия град”... "Градът" на Стела Драйс иска да ни напомни, че най-важното начало за доброто съжителство с другите е да съжителстваш в мир със себе си.

Книгата е подходяща за деца над 5 години и възрастни. Съотношението между илюстрации* и текст е балансирано. Има достатъчно пространство и за езика на думите и за езика на цветовете – добър пример за съжителство :) Къщите имат лица и очи, с които могат да изразяват собствените си емоции, и са изключително въздействащи.


*Илюстрациите към този текст са част от книгата и може да ги намерите в галерията на Stella Dreis