Книга за момченце, което очаква сестричка

Kas krijgt een zusje | Kas krijgt een zusje - Pauline OudДецата са любопитни и с трепет очакват промяната у дома с идването на новороденото братче или сестриче. Но след това внезапно се чувстват застрашени и несигурни, лишени от внимание. И едва ли има родител, който да не е наясно, че е по-добре детето да бъде подготвено за новия член в семейството. Една от възможностите за това е да му се четат книжки, в които героите са изправени пред същите трудности и преживявания. Такава е и книжката за Кас и неговата дългоочаквана сестричка, която все още стои на топло в корема на мама.

Той прегръща корема на мама и говори на бебето. Но все още смята, че този корем е само за него... Играе с вещите, предназначени за бебето. Дава на своето плюшено зайче Флап да пие от шишето на бебето, облича го с дрешките на бебето, слага го да спи в люлката на бебето, къпе го в малката ваничка, слага го в бебешкото столче... Докато един ден сестричката най-сетне се ражда и заема празната люлка. Кас помага на майка си да я изкъпят в малката ваничка. Но когато вижда как майка му я гушка, това му идва в повече.  Той рита с яд играчките си: “Знаех си, всичко сега е за бебето!”

Кас изпитва ревност и завист, каквито изпитва всяко дете. Но освен тях новото бебе може да донесе и други нови емоции... Като приятелството например.

Точно когато Кас се е ядосал, бебето започва да се смее. Той подава топката на малката си сестричка, а тя му я връща... Въпреки че е още много малка, Кас разбира, че пак могат да си играят. Накрая всички са заедно – Кас и сестричката му сядат в скута на мама.

Kas krijgt een zusje - Pauline Oud

Книжката започва и завършва с ратвор от картинки. Своебразен картинен речник, в който са изобразени вещи на бебето и вещи на Кас.  Към тях има въпроси: Какво яде Кас? Какво яде бебето? С какво играе Кас? С какво играе бебето? Къде спи бебето? Къде спи Кас? След като сте я прочели, детето ще бъде по-наясно с подялбата на вещи и пространство и какви други промени да очаква с идването на бебето. Ще знае, че големите деца ядат сладолед, а бебетата пият мляко, че големите могат да карат колело, а бебета се возят в количка, едните носят малки терлички, а другите ботушки... И най-важното: че мама не може да се дели, но може да прегърне всички.

Книга за момиченце, което очаква братче