С Анна на фризьор

Anna bij de kapperAnna bij de kapper | От една определена възраст книжките освен в забавление и игра за детето се превръщат и в източник на информация, знания и опит. Има един специален вид книжки за деца около 2,5-3 години, които бих нарекла “ситуационни”, книжки за специални случаи – такива, които помагат на детето да привикне с новите ситуации от живота.

По света са известни най-различни серии от подобни книжки. Те имат един или няколко главни героя, които във всяка нова книжка научават нещо ново. Често тези герои се превръщат в истински авторитети за детето...

Например ако любимият герой се е научил да си дели играчките с другите, защо да не се науча и аз :) Сюжетите на такива книжки варират от “битови”, свързани с ежедневните ритуали като хранене, къпане, обличане и т.н., до “социални” като общуването с другите или посещението на разни нови места...   

Наред с важни моменти като първия ден в детската градина или пазаруването в магазина, се нарежда и първата среща с фризьора.

Не че ние вече не бяхме ходили, но когато прочетохме как отишла Анна при фризьора – посещението в салона се превърна в истинско тържество, за което още разказваме.

Анна отива заедно с баща си. Пред нея обаче има още едно момченце, което стои на стола за подстригване. То върти глава и крещи, че не иска... Накрая майка му го взима, а неговата прическа е крива от едната страна, защото фризьорът не е могъл да довърши. Тогава идва редът на Анна.

Anna bij de kapper

Слагат й специална престилка, мият й косата с шампоан, после тя сяда на голям стол пред едно голямо огледало. Тогава фризьорът пита:
“Как искаш да те подстрижа?”
Анна мисли малко и отговаря: “С ножица.” :)
Тогава таткото се усмихва и обяснява, че тя трябва да каже каква прическа иска, колко къса да остане косата й... (не забравяйте да уточните този важен въпрос с детето още преди да отидете в салона :).

После фризьорът започва да работи: реше с гребен и подстригва, реше с гребен и подстригва. Накрая трябва косата да се изсуши. Сешоарът много бръмчи и Анна си мисли, че ще я издухат от стола, но татко й дори не чува, че тя крещи... Толкова е шумно. Накрая се плаща :)

Anna bij de kapperАнна през цялото време е стояла мирно, затова прическата й е хубава. Пак идва редът на пищящото момченце, но този път то стои по-спокойно на стола и могат да му изравнят прическата.

От книжката детето учи думички, свързани с фризьорския салон и подстригването. Също ще научи за последователността на действията на фризьора и какво да очаква накрая. Така няма да се плаши от ножицата или пък от шума на сешуара.

Илюстрациите изпълват цялата лява страница, а текстът е с големи черни букви на бял фон, разположен на дясната страница. Форматът, твърдата корица и по-плътната хартия са по мярка на малките ръчички.

Ако сте от родителите, които са достатъчно смели и сръчни да оформят бретона на детето си, без да го изкривят, или пускате дълги коси,  може би тази книжка не е за вас. Но ако сте от родителите, на чието дете предстои първата истинска прическа, или сте разбрали вече, че то няма да стои мирно, потърсете книжка с подобно съдържание, може да ви е полезна :)