How to wash a woolly mammoth?


woolly mammothЩе бъда благодарна, ако някой ми каже как най-добре ще звучи на български woolly mammoth. Вълнест, четинест, влакнест???

Какъвто ще да е този мамут, ясно е, че става дума за миене. А това с мамутите НЕ Е ЛЕСНА работа. Така започва eдинственият наръчник за миене на мамути.

Книгата е написана с много чувство за хумор от Michelle Robinson и нарисувана с много вода и пяна от Кate HindleyИ двете живеят и работят във Великобритания и обичат да правят книги за деца.

С мамута и неговата приятелка се срещнахме благодарение на Радост. Благодаря, Радост! И ние също имахме много весели вечери преди заспиване.

Но да не си помислите, че става дума за някаква приспивна история. Не, това е книга с инструкции. "Ако нещо не работи, прочетете упътването", нали се сещате. Аз често забравям именно да чета, и то внимателно. Така че за майките и татковците тази книга ще е полезна с две неща – да ви напомни да четете внимателно и да ви покаже как се дават инструкции на малки деца.

Ясни, кратки, нагледни. А какво ще научат децата? Как да изкъпят мамут, разбира се :)

Трябва ли твоя рошав мамут да бъде измит?

Това няма да е никак лесно...

Мамутите са ужасно големи и се допускат много грешки при тяхното миене.

Но всичко може да се нареди, ако следвате интструкциите в тази книга за миене на рошави мамути.

Стъпка 1: напълнете ваната

Но ако мамутът е жаден, това може да трае по-дълго.

Стъпка 2: сложете пяна

Стъпка 3: и мамута вътре...

Към тази стъпка са изобразени в няколко фигури възможните начини за пъхане на мамут във вана:

да го побутнете с метла,

да го изплашите,

да го качите на скейтборд,

да го вдигнете с кран...

Ако нищо не помага, опитайте с тортичка.

Стъпка 4: Да го изтъркате с четка, също и зад ушите.

Стъпка 5: Измийте му големия тумбест корем.

Но не забравяйте, че има гъдел.

Стъпка 6: Душ. 

Стъпка 7: Идва ред и на прическата, но внимавайте да не му влезе шампоан в очите.

Защото тогава...

Стъпка 8: За да свалиш един мокър рошав мамут, ти трябва як трамплин.

Стъпка 9: Накрая за най-сигурно трябва да се къпете заедно.

Стъпка 10: Не забравяйте хавлията!

Както казах по-горе, инструкциите трябва да са ясни и кратки. Онагледяването тук е повече от наложително. В книгата се играе с размерите, гъвкаво се използва пространството. Понякога страницата е тясна да събере огромния мамут, или се вижда само част от него, а друг път го виждате смален и мултиплициран.

Книгата е превеждана на най-различни езици, за съжаление не на български. Тук прилагам илюстрации от английския оригинал, както и от френското издание.

Прилагам и един линк, в който може да видите как тази книга се използва в английските училища. Тя е чудесен пример за интерактивно четене. В нея няма много текст, но могат да се направят толкова много неща.  

И едно мило приложение от този наръчник във вашето ежедневие: може да опитате да си направите същите прически като на мамута :)

АЛБУМ