Вълшебството на Гладната гъсеница

The Very Hungry Caterpillar | Eric CarleThe Very Hungry Caterpillar | Eric Carle

Историята за Гладната гъсеница е популярна в цял свят, а нейният автор Ерик Карл бе сред тримата номинирани за наградата на Астрид Линдгрен тази година.

Прочети още...

С Анна на фризьор

Anna bij de kapperAnna bij de kapper | От една определена възраст книжките освен в забавление и игра за детето се превръщат и в източник на информация, знания и опит. Има един специален вид книжки за деца около 2,5-3 години, които бих нарекла “ситуационни”, книжки за специални случаи – такива, които помагат на детето да привикне с новите ситуации от живота.

По света са известни най-различни серии от подобни книжки. Те имат един или няколко главни героя, които във всяка нова книжка научават нещо ново. Често тези герои се превръщат в истински авторитети за детето...

Прочети още...

Книги за книгите

Je crée des livresJe crée des livres & Je fabrique mes livres

“Създавам книги” (2006) и “Изработвам моите книжки” (2012) са два албума, издадени от френското издателство Саsterman, обединени от общата идея, че майсторенето на книжки също отваря път на книгата към сърцето на детето.

Прочети още...

Раждането на Иисус в картинки

kijkbijbelKijkbijbel | Библейски разкази в картинки или, ако прибегнем към буквалния превод, заглавието на този сборник ще звучи така: Библия за гледане. Автор и илюстратор е Кеес де Корт. Може би в България сме свикнали под „илюстрована библия“ да разбираме детска библия С картинки, където ролята на образите е допълваща в най-добрия случай. Стилистиката на издаваните у нас адаптирани библейски истории за деца, както и илюстрациите към тях са еднотипни. Родителите често са скептично настроени. А най-важният въпрос е дали тези издания са достъпни за детето и какво научава то от тях.

Прочети още...

Защо къщите избягаха от хората?

De stad die ervandoor ging - Stella DreisDe stad die ervandoor ging | Имало едно време един стар град, чиито жители били все сърдити и недоволни. Къщите им се стрували прекалено стари, улиците прекалено тесни... Хората и градът си станали чужди. Налегнала ги тъга. Атмосферата била толкова непоносима, че някой трябвало да се тръгне. Тръгнал си градът.

Прочети още...

Книга за големите страхове на малката мишка

The Big book of fearsBig Book of Fears | Голяма книга на страховете на малката мишка или кратък илюстрован речник на фобиите е четиво и плашещо, и полезно, подходящо за малки и големи. Автор и илюстратор  е британката Емили Гравит. Книгата е носител на медала „Kate Greenaway“ за 2008 г. Преиздавана е и превеждана на различни езици, сред които българският за съжаление все още не е. Въпреки това си заслужава да се запознаете с „Little Mouse’s Big Book of Fears“...

Прочети още...

За смеха, обичта и приятелството със Зоки Поки

 

Зоки Поки от Оливера Николова, ил. Jана АндреевскаЗоки Поки | Когато надникнах в книжката за Зоки Поки на македонската писателка Оливера Николова за първи път, естествено започнах да правя аналогии с най-различни герои. Заприлича ми например на малкия Хитър Петър заради анекдотичния характер на историите. Но когато се вгледах по-подробно в отношенията между момчето и близките му, между момчето и околния свят – си дадох сметка, че то е много повече герой на любовта, приятелството и неразрушимата сила, която свързва двама родители и едно дете в здраво семейство...

Изключително впечатление ми направи представянето на родителите в пояснителната бележка от автора (цитирам откъс от нея, както е в македонския оригинал):

Прочети още...