Гео Милев и първите шарени книжки у нас

 Гео МилевНа повечето възрастни читатели, а и всеки, който е изучавал Гео Милев в училище – той е познат като поетът експресионист с поемата „Септември“ и полуприкритото лице на повечето му портрети. Но може би малцина знаят, че освен талантлив поет, ерудиран критик и преводач, той е бил детски писател и е имал дарба да рисува.

Мотивацията, която има Гео Милев, да пише за деца е най-ествествената – любовта му към децата и желанието да работи за тяхното израстване. Той смята, че детският писател трябва да гледа на децата като на равни, без да забравя ролята си на възпитател. Но тази роля трябва да се играе „умно и с такт“ :)

Eто какво споделя за отношението на Гео Милев към писането за деца Никалай Янков*: „Ако в обикновената възпитателна работа е нужен такт, толкова повече той е необходим и в поезията, която има предназначението да възпитава всестранно, но с други средства. В това отношение нищо не компрометира така много, както сухата проповед, както натрапчивото назидание. Гео Милев е чужд на грубата дидактика, враг е на всяко досадно нравоучителство. С децата трябва да се намери общ език, децата трябва да се заинтригуват с нещо и тогава по един именно “неусетен” начин може да се постигне желаният резултат. За какво да се говори на децата с езика на поезията? За много и много неща, и близки и далечни, и познати и непознати, и добри и лоши, и весели и тъжни… Писателят е в правото си да избира. Гео Милев предпочита измежду всички веселите. А за весели неща трябва да се говори и по весел, занимателен начин. Затова играта, движението, изненадата са обикнати негови похвати.“

Подходът на Гео Милев към творчеството за деца е актуален и днес, защото някои „правила“ са неизменни – никое детско поколение не обича да чете „мъртви“ полета. Детето е равдушно към застоя, детето обича да му е весело, да му е хубаво...

Заради жестокия край на този велик творец и жестокото време, в което е живял, трябва да се опитаме да си го спомняме „цялостен“, да си представяме винаги какъв би изглеждал, ако лицето му е цялото открито и озарено. Защото той е обичал и разбирал децата, защото ни е завещал любовта си в стихове...

Роден | 15 януари 1895 г. в днешно Раднево. На 14 май 1925 е осъден на затвор заради публикуването на „Септември“ и „Ад“. На 15 май е повикан за „справка“ в полицията и изчезва безследно. Останките му са открити през 50-те години в масов гроб край София. Разпознат е по изкуственото око, поставено му по време на операциите в Германия. Бил е брутално убит.

Детство | Гео Милев израства в семейтсво на учител. По-късно баща му Мильо Касабов се премества в Стара Загора, където основава книжарница и издателство.

Образование | Гео Милев учи в старозагорската гимназия (1907–1911); следва романска филология в Софийския университет „Свети Климент Охридски“ (1911–1912), след което продължава образованието си в Лайпциг (1912–1914). Там слуша лекции по философия. Владее отлично няколко езика: руски, френски, немски и английски.

Професия | След 1915 г. поема грижите около книжарницата на баща си. Развива се като блестящ  литературен и театрален критик, работи като преводач и режисьор. Гео Милев издава списание „Везни“ (1919–1922), което се оформя като трибуна на символизма и експресионизма в България.

Първа книга | От 1913 г. датират първите му публикации в сп. Листопад. Докато следва в Лайпциг, се запознава с немската литературна традиция и остава очарован от пъстрите книжки, на които се радват децата в Германия. След като обсъджа с баща си, който е книгоиздател, възможностите в България също да бъдат издавани подобни книжки, през 1913 г. на бял свят излиза първия от серия шарени албуми за деца, озаглавен „При животните“. През януари 1924 г. в  списание „Пламък“ Гео Милев печата поемата „Септември“ и началото на „Ад“.

Послание | Произведенията за деца трябва да се създават по същите закони, както и произведенията за възрастни, само че с оглед особеностите на детското мислене и възприятие. Писателят може да говори и за най-сложни неща, но преди всичко трябва да умее да се сроди духовно с малките, трябва да умее да гледа на света с техните очи.

В Книжанка | Патарак и Рибок


* С целия текст на статията „Гео Милев. Пътят му към творчеството за деца“ може да се запознаете тук