Ено Рауд и екологията

eno raudПървите си произведения известният естонски писател публикува в едно детско списание под псевдонима Ено Мъхестата брада (Eno Sammalhabe). Но истинска известност му носи сборникът с приказки „Сипсик“. Книгата е предназначена за деца в предучилищна възраст, а нейният герой – една оживяла кукла, която пътешества чак до Луната – се превръща в един от символите на детската литература в Естония. Илюстратор на книгата е Едгар Валтер, чието име се свърза и с най-прочутите герои на Ено Рауд.

Става дума за тримата приятели Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада (в оригинал Naksitrallid „Накситралли“). Поредицата приказни повести разказва за приключенията на три забавни Накситралли, или вид човекоподобни гномчета. Тези книги представляват интерес и от гледна точна на една доста непопулярна за тогавашното време тема, която авторът включва – темата за екологията и биологичното равновесие в природата. В увлекателна и достъпна форма Рауд обяснява на малкия читател до какви страшни последствия може да доведе нарушеният баланс в природата. Думите на Мъхеста брада: „В природата трябва да цари равновесие“ са като епиграф за целия цикъл повести. Впрочем, под името Мъхеста брада авторът въвежда в книгата самия себе си (както може да се досетите от псевдонима му горе). Книгите за Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада са предназначени за по-големи деца, в началния курс. Книгата „История с летящи чинии“ е предназначена за още по-големите деца – от средните класове. Тя е с черно-бели илюстрации също на Едгар Валтер.

Роден е на 15 февруари1928 г. в град Тарту, Източна Естония. Умира на 10 юли 1996. Син на естонския писател Март Рауд.
Образование | През 1952 г. завършва Естонска филология в университета в родния си град. Проявява интерес към естонския фолклор.
Работа | В периода 1952-1956 г. работи в Естонската национална библиотека. През 1956-1965 работи в Естонската народна асоциация на издателите. След това се оттегля от тази дейност и започва активно да се занимава с писане на детски книги. Автор е на повече от 30 книги за деца и възрастни. Преразказва естонски предания и легенди за деца, пише повести, разкази, пиеси, киносценарии.
Семейно положение | Ено Рауд е женен за естонската детска писателка Айно Первик. Имат три деца: Рейн Рауд – писател, Михкель Рауд – музикант, Пирет Рауд-Калда – художничка.
Първа книга | „Сипсик“ (1962) е първата книга, с която става известен в Естония. През 1972 г. излиза първата книга от цикъла за Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада. Книгата му „История с летящи чинии" (1977) е удостоена с литературната премия на Естония. Илюстратор на повечето му книги е Едгар Валтер.
Любопитно | През 1974 г. за книгата „Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада“ името на Ено Рауд е включено в международния почетен списък на Ханс Кристиан Андерсен.  А през 1975 той е удостоен с почетен диплом за майсторството си в претворяването на екологичната тема в историята за тримата приятели.
Послание | Думите на Мъхеста брада „В природата трябва да цари равновесие“.

В Книжанка Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада