Кина Къдрева

Кина КъдреваКина Къдрева е популярна детска писателка и дългогодишен редактор на предаването “Лека нощ, деца” на БНТ.  Сценарист е на детски предавания и телевизионни пиеси, автор на приказки за “лека нощ”, стихчета и песнички за деца. Много от нейните произведения се изучават от учениците в начален курс. Като продължение на творчеството й за деца са и теоретичните й  изследвания, посветени на приказния жанр и развитието на фантазията у детето.

За книгата си „Приказка за палавото скакалче“ през 1994 г. е удостоена с престижния Андерсенов диплом, присъден от Международния съвет за детска книга към ЮНЕСКО, и името й е вписано в Почетния списък с най-добрите автори за деца и млади хора на планетата (Honour List of the International Board on Books for Young People).

На 10 май 2011 получава наградата „Константин Константинов“ за цялостен принос в детското книгоиздаване.

Родена | 1931 г. в Бургас, в семейство с богата история.

Образование | Учи в девическата гимназия “Константин Фотинов”, после завършва Българска филология в Софийски университет.

Първа книга | Първото си стихотворение пише в трети клас.  Първите ѝ две книги „Милкиното дръвче“ (1962) и „Синята камбанка“ (1965) са подписани за печат от Емилиян Станев, а  редактор на третата ѝ книга „Зайчето и момичето“ (1966) е поетесата Леда Милева.

Послание | Да пишеш приказки е голямо щастие, защото чрез тях караш детето да вижда приказката в живота, в реалността, в която живее. Самият живот е приказка, то самото е част от една приказка. Когато осъзнае това, животът му започва да тече по друг начин.“

уебстраница

В Книжанка | Таралежчето Черешко