Хюс Кайер

Хюс КайерХюс Кайер е роден в Амстердам през 1942 г. Училището изобщо не му е вървяло, повтарял е няколко пъти, докато накрая го изпращат в интернат. Въпреки това успява да се дипломира и дори работи като учител в основно училище до 1973 г.

Един ден решава да спре и да се посвети на писането. Известно време пише романи за възрастни, след което се насочва към книгите за деца. Първата му детска книга излиза през 1975 г. и е първата от известната поредицата за Madelief.

Една от най-награждаваните му книги „Книгата на всички неща“ излиза през 2004 г. и оттогава е преиздавана многократно; на български може да я намерите от тази година (2017), благодарение на издателство Жанет 45. 

В своите книги Хюс Кайер винаги избира страната на детето. Затова и възрастните му герои са странни и понякога неприятни хора. Децата в неговите книги са жизнени и със собствен поглед върху света. Често в книгите му е застъпена и някаква обществена критика – къде явно, къде по-прикрито. Стилът му е хумористичен, историите реалистични, но понякога не му пречи да завие в по-абсрудни и приказни повествования.

Ето какво казва писателят сам за себе си: „През 1948 се научих да чета и пиша и понеже изглеждаше, че повече нищо от това няма да науча, си избрах професията да пиша“ :)