Петя Кокудева

Петя КокудеваНейните книги са писани с много любов, подредени и смислени. Тя е млада, но стиховете й носят толкова мъдрост. Създадени са за деца, но в тях има поуки най-вече за възрастните. Изключително изживяване е да отворите книга, която да не ви крещи в лицето, да не се киска, да не ви плаши, да не е нахална. Книга, която възцарява онази тишина, в която сърцето се чува най-добре. Отваряш и влизаш наистина в друг свят, на друг човек, който вижда нещата по друг начин и знае как да ти подскаже другия “гледен ъгъл”, без да ти се натрапва. Стиховете й са като малки случки, толкова малки, чак невидими – особено за забързани читатели. Затова книгите на Петя, а те са вече две, трябва да се четат бавно и търпеливо :)

Прочети още...

Евгения Войнова

Евгения ВойноваЕвгения Войнова е български илюстратор на свободна практика и нейна отдавнашна мечта са авторските книги за деца. Първата й детска книга, нарисувана и разказана от нея, е Цветна бъркотия

Евгения е художник и на една впечатляваща поредица от български народни приказки на издателство A&T Publishing. Но както сама признава: “Ако трябва да бъда откровена, душата ми е в авторските ми книги”.

И не се отказва.

В момента подготвя за печат втората си книга, работи и по следващата...

И го прави с много любов и сърце :)

Прочети още...

Мая Дългъчева

Мая Дългъчева, © Снимка: Златна КостоваМая Дългъчева е автор на стихове, приказки, куклени пиеси и песнички за деца. Работи и в областта на приложната литература, като автор на редица образователни проекти. Нейни произведения присъстват в учебници, сборници и помагала за предучилищна и начална възраст. Тя е редактор и автор на художествените текстове в поредицата издания за предучилищна възраст "Първите седем”, одобрени от Министерство на образованието.

Прочети още...

Ондржей Секора, любителят на насекоми

Ондржей Секора 1899-1967 г.Ондржей Секора е чешки художник, илюстратор, писател, журналист и ентомолог. Това последното означава, че е разбирал от насекоми. И добре, че е разбирал, защото неговата известност се крепи на плещите на една малка черна... мравка! Фердо, известен още като Ферди, а в чешкия оригинал Ферда, се появява за първи път през 1933 г. на страниците на един вестник като комиксов герой.

Прочети още...

Мила Попнеделева-Генова: Илюстрираната книга е произведение на изкуството, достъпно за детето

Мила Попнеделева-ГеноваМила е свободна, земна и хубава... Притежава чувство за хумор, но може да й бъде и тъжно. Тя е много богата, защото има много таланти :) И щедра, защото ги раздава на хората.

С нея се общува непринудено – независимо дали се познавате или не, независимо от разстоянията. А това е много важно за един детски автор, защото книгата е средство за общуване. И особено детската книга се нуждае от искреност, непринуденост и много топлина. Мила има от това и не го пази само за себе си. То се вижда в нейните детски книжки. За тези, които не са ги виждали – предлагам една среща с Мила тук...

Тя рисува и измисля книги за деца. Първата й детска книга е за едно изплашено жирафче, най-новата е за едни животни на велосипеди. Автор е също на една прасешка и една страшна приказка. В момента работи по една история за мечки. Прави също малки ръчни книжки с животни, майстори и керамични фигури. Ето какво още може да научите от нея в едно специално интервю за Книжанка...

Прочети още...

Орасио Кирога, разказвачът на тропически приказки

Орасио Кирога 1878-1937Той далеч не е типичният детски автор – от старите снимки гледа един мрачен, малко странен и тъжен човек, но приказките му удивяват и усмихват.

Орасио Кирога е роден в Уругвай, но по-голямата част от живота си прекарва в Аржентина. Създал е приказки и новели за възрастни и деца. Наричат го родоначалник на магическия реализъм и майстор на латино-американската новела... В приказките му за деца има и мъдрост, и красота, и мистика, и жестока реалност...

Орасио Кирога е един от онези талантливи, но трагични автори, като че ли прокълнат да губи всичко, до което се докосне. Пагубните и злокобни събития от живота му обаче не отнемат от красотата и жизнената енергия на неговите приказки. Трагичният контекст е белязал творчеството му,  но това, което ме възхищава у Кирога, е стремежът да разказва живота в най-причудливи форми и цветове – на шарени змии, прелитащи папагали..., носен на гърба на огромна костенурка.

Прочети още...

Рони Орен – властелинът на пластилините

Рони ОренРони Орен е самобитен творец и международно признат аниматор. Бил е декан на Факултета по анимация към Художествената академия „Бецалел” в Тел Авив. Освен това е продуцент и режисьор на над 500 филми и телевизионни сериали, много от които са удостоени с международни награди и са излъчвани в над 80 държави, включително по Пи Би Ес, Ей Би Си, „Дисни Чанъл”, Би Би Си и Четвърти канал във Великобритания.

Прочети още...