Ангелина Жекова

Ангелина ЖековаАнгелина Жекова е сред най-известните съвременни творци за деца. Автор е на много текстове за детски песни по музика на композиторите Борис Карадимчев, Петър Льондев, Парашкев Хаджиев, Красимир Милетков.

Нейни стихове са включени в учебниците по български език и литература за началния курс. Автор е на множество детски илюстровани книжки и поредици.

Ангелина Жекова е носител на Националната награда "Константин Константинов" за принос в книгоиздаването за деца в категория "Автор" за 2012 г.

Прочети още...

Полет Буржоа, автор на поредицата за Франклин

Полет БуржоаПолет Буржоа е автор на известната поредица за костенурчето Франклин. Тя е родена в Канада и също като много други сполучливи детски автори е имала разнообразен професионален опит. Преди да напише първата си книга е работила като сладкарка, продавачка на цветя, сервитьорка, ерготерапевт (occupational therapist), телевизионен репортер и писател на свободна практика. Решението й да пише за деца съвпада със собственото й майчинство.

Прочети още...

Майкъл Морпурго

Майкъл МорпургоМайкъл Морпурго е английски писател, поет и сценарист. Първоначално се посвещава на военната кариера, може би затова не е чудно, че някои от известните му книги са с военни сюжети. По-късно започва да работи като учител по английски и това му помага да разбере, че има способността да разказва истории.

Написал е над стотина книги за деца, носител е на много литературни награди.  На български са преведени книгите му:

„Боен кон” от издателство Пергамент Прес;

„Сянка” и „Каспар котешкият принц” от издателство Фют.

Прочети още...

Атанас Цанков

Атанас Цанков 1932-2010Атанас Цанков е детски автор и дългогодишен преподавател по литература. Познат е на повечето деца с поредиците си “Във Вълшебната гора” и “Непослушковци”. Преподавал е в различни училища из страната, бил е образцов учител в столичната 22-ра Гимназия.

Пише стихотворения за деца, приказки в стихове, римувана проза. Автор е на текстове за детски песни и на сценарии за детски училищни и радио пиеси. Редактор на периодични издания за деца и ръководител на  творческо студио за поезия към националния Дом за литература и изкуства за деца и юноши.

Прочети още...

Рьоне Госини – основоположникът на деветото изкуство

Рьоне Госини 1926-1977Госини е френски писател, хуморист и сценарист на комикси. Благодарение на него професията на комикс-сценариста получава истинско признание. Той е един от най-продаваните френски автори в света.

Прочети още...

Ран Босилек

Ран Босилек 1886-1958Ран Босилек е поет и разказвач на приказки. Малцина обаче знаят, че той завършва право с докторат в Брюксел и дори известно време е практикувал тази професия. Обичта му към децата обаче го кара да се завърне при тях... чрез писането. Така той става един от създателите на художествено оформената детска книга в България.

Прочети още...

Александър Секулов

Александър СекуловАлександър Секулов е автор на книги с поезия, проза, драматургия и един детски роман, подходящ и за възрастни :) Действието в него се развива на остров в Егея. Александър Секулов е от Пловдив, но в творчеството му ясно се откроява гръцката тема... И неслучайно връзката му със съседна Гърция е толкова силна – неговата майка е гъркиня.  

“Кръвта говори по осезаем начин. И ако България ми дава усещането за тъмната, дива, мощна енергия на живота и времето, Гърция ме е учила на езика на светлината, на сленга на безвремието. Лукс е усещането вечността да говори на два езика.” – споделя писателят в интервю за вестник Дневник

Прочети още...