Майкъл Морпурго

Майкъл МорпургоМайкъл Морпурго е английски писател, поет и сценарист. Първоначално се посвещава на военната кариера, може би затова не е чудно, че някои от известните му книги са с военни сюжети. По-късно започва да работи като учител по английски и това му помага да разбере, че има способността да разказва истории.

Написал е над стотина книги за деца, носител е на много литературни награди.  На български са преведени книгите му:

„Боен кон” от издателство Пергамент Прес;

„Сянка” и „Каспар котешкият принц” от издателство Фют.

Прочети още...

Атанас Цанков

Атанас Цанков 1932-2010Атанас Цанков е детски автор и дългогодишен преподавател по литература. Познат е на повечето деца с поредиците си “Във Вълшебната гора” и “Непослушковци”. Преподавал е в различни училища из страната, бил е образцов учител в столичната 22-ра Гимназия.

Пише стихотворения за деца, приказки в стихове, римувана проза. Автор е на текстове за детски песни и на сценарии за детски училищни и радио пиеси. Редактор на периодични издания за деца и ръководител на  творческо студио за поезия към националния Дом за литература и изкуства за деца и юноши.

Прочети още...

Рьоне Госини – основоположникът на деветото изкуство

Рьоне Госини 1926-1977Госини е френски писател, хуморист и сценарист на комикси. Благодарение на него професията на комикс-сценариста получава истинско признание. Той е един от най-продаваните френски автори в света.

Прочети още...

Ран Босилек

Ран Босилек 1886-1958Ран Босилек е поет и разказвач на приказки. Малцина обаче знаят, че той завършва право с докторат в Брюксел и дори известно време е практикувал тази професия. Обичта му към децата обаче го кара да се завърне при тях... чрез писането. Така той става един от създателите на художествено оформената детска книга в България.

Прочети още...

Александър Секулов

Александър СекуловАлександър Секулов е автор на книги с поезия, проза, драматургия и един детски роман, подходящ и за възрастни :) Действието в него се развива на остров в Егея. Александър Секулов е от Пловдив, но в творчеството му ясно се откроява гръцката тема... И неслучайно връзката му със съседна Гърция е толкова силна – неговата майка е гъркиня.  

“Кръвта говори по осезаем начин. И ако България ми дава усещането за тъмната, дива, мощна енергия на живота и времето, Гърция ме е учила на езика на светлината, на сленга на безвремието. Лукс е усещането вечността да говори на два езика.” – споделя писателят в интервю за вестник Дневник

Прочети още...

Божана Апостолова – откривателят на книги

Божана АпостоловаБожана Апостолова е творец и издател. Известна е с усета си на откривател на неизвестни таланти. Автор е на три детски книги с приказки за съвременни деца. Текстовете й са ориентирани към  промените в живота и възприятията на днешното дете, поставят въпроси за новите и вечните ценности, разкриват същността на живота ни – обичта. Последната й книга „Малката Божана в нощта на чудесата“ е подарък за нейната внучка.

Прочети още...

Гео Милев и първите шарени книжки у нас

 Гео МилевНа повечето възрастни читатели, а и всеки, който е изучавал Гео Милев в училище – той е познат като поетът експресионист с поемата „Септември“ и полуприкритото лице на повечето му портрети. Но може би малцина знаят, че освен талантлив поет, ерудиран критик и преводач, той е бил детски писател и е имал дарба да рисува.

Мотивацията, която има Гео Милев, да пише за деца е най-ествествената – любовта му към децата и желанието да работи за тяхното израстване. Той смята, че детският писател трябва да гледа на децата като на равни, без да забравя ролята си на възпитател. Но тази роля трябва да се играе „умно и с такт“ :)

Прочети още...