Божана Апостолова – откривателят на книги

Божана АпостоловаБожана Апостолова е творец и издател. Известна е с усета си на откривател на неизвестни таланти. Автор е на три детски книги с приказки за съвременни деца. Текстовете й са ориентирани към  промените в живота и възприятията на днешното дете, поставят въпроси за новите и вечните ценности, разкриват същността на живота ни – обичта. Последната й книга „Малката Божана в нощта на чудесата“ е подарък за нейната внучка.

Прочети още...

Гео Милев и първите шарени книжки у нас

 Гео МилевНа повечето възрастни читатели, а и всеки, който е изучавал Гео Милев в училище – той е познат като поетът експресионист с поемата „Септември“ и полуприкритото лице на повечето му портрети. Но може би малцина знаят, че освен талантлив поет, ерудиран критик и преводач, той е бил детски писател и е имал дарба да рисува.

Мотивацията, която има Гео Милев, да пише за деца е най-ествествената – любовта му към децата и желанието да работи за тяхното израстване. Той смята, че детският писател трябва да гледа на децата като на равни, без да забравя ролята си на възпитател. Но тази роля трябва да се играе „умно и с такт“ :)

Прочети още...

Леда Милева

Леда МилеваЛеда Милева е автор на една от най-великите български детски песнички – „Зайченцето бяло“. И като всяко велико чудо, песничката се родила съвсем спонтанно. Както самата тя разказва, текстът е написан случайно и набързо. Списанието, на което била уредник, отивало за печат, но една от страниците останала наполовина празна. „Списанието трябваше да се печата и аз се чудех какво да правя, какво да правя. И така, на коляно, както се казва, написах тези няколко куплета, които после имаха щастливата съдба да станат песен благодарение на композитора Петър Ступел“ - разказва Леда Милева.

Прочети още...

Йордан Радичков

Йордан Радичков 1929-2004Йордан Радичков е от творците, които не спазват правила, а задават алтернативи. Изненадващ и непредвидим. Разказите му са необичайни, въпреки че разказва за обичайни неща. Те са мъдри и пълни с живот. Езикът на неговите книги е пъстър и богат. Радичков е много различен и много български писател, чиито произведения са превеждани на различни езици и издавани в десетки страни.

Прочети още...

Оливера Николова

Оливера НиколоваРодена e на 11 март 1936 в Скопие, Македония.
Образование Философски факултет, Скопие.
Кариера Автор на сценарии за радио- и телевизионни програми, член на Съюза на писателите в Македония от 1963.
Първа книга През 1963 излиза първата й станала класическа книга в македонската детска литература - "Зоки Поки". Пише за деца и възрастни, считат я за един от най-добрите новелисти в Македония, издала е десетски произведения за деца, сред които най-известните:

Прочети още...

Норберт Ланда

Norbert LandaРоден е през 1952 в Линц, Австрия.

Образование Философия.

Местопребиваване Заедно със съпругата си живее в Германия.

Работа Журналист, автор на пиеси и текстове за песни, офицер от армията. Казва, че е правил най-различни неща преди да срещне съпругата си Hanne Turk, която е и илюстратор на някои от книгите му. От този момент нататък той се посвещава на писането за деца.

Първи книги Започва да пише за деца през 1980 г. и оттогава е издал над 120 книги. Известен е като автор на поредица книги за мечета и мечоци (Little Bear's Christmas, The Slurpy Burpy Bear, Great Monster Hunt). Издател е на водещото в Германия детско образователно списание с Мишока Филип (http://www.philipp-maus.de/).

Прочети още...

Юлия Спиридонова - Юлка

Юлия Спиридонова - ЮлкаРодена е на 30 октомври 1972 в София.
Детство Израснала е в семейство на художници.
Семейно положение Омъжена, има две момчета, които нарича „два диви трола“.
Професия сценарист, автор на книги за деца и юноши.
Първа книга "Гугулетата" (1999) и "Приказки за гугулета" (2000), които сама илюстрира. Автор е на телевизионни сценарии, поредици за деца в различни списания, първите тийнеджърски романи „Тина и половина“ и „Графиня Батори“, фентъзи трилогията „В страната на сънищата“ и още няколко книги.

Прочети още...