Леда Милева

Леда МилеваЛеда Милева е автор на една от най-великите български детски песнички – „Зайченцето бяло“. И като всяко велико чудо, песничката се родила съвсем спонтанно. Както самата тя разказва, текстът е написан случайно и набързо. Списанието, на което била уредник, отивало за печат, но една от страниците останала наполовина празна. „Списанието трябваше да се печата и аз се чудех какво да правя, какво да правя. И така, на коляно, както се казва, написах тези няколко куплета, които после имаха щастливата съдба да станат песен благодарение на композитора Петър Ступел“ - разказва Леда Милева.

Прочети още...

Йордан Радичков

Йордан Радичков 1929-2004Йордан Радичков е от творците, които не спазват правила, а задават алтернативи. Изненадващ и непредвидим. Разказите му са необичайни, въпреки че разказва за обичайни неща. Те са мъдри и пълни с живот. Езикът на неговите книги е пъстър и богат. Радичков е много различен и много български писател, чиито произведения са превеждани на различни езици и издавани в десетки страни.

Прочети още...

Оливера Николова

Оливера НиколоваРодена e на 11 март 1936 в Скопие, Македония.
Образование Философски факултет, Скопие.
Кариера Автор на сценарии за радио- и телевизионни програми, член на Съюза на писателите в Македония от 1963.
Първа книга През 1963 излиза първата й станала класическа книга в македонската детска литература - "Зоки Поки". Пише за деца и възрастни, считат я за един от най-добрите новелисти в Македония, издала е десетски произведения за деца, сред които най-известните:

Прочети още...

Норберт Ланда

Norbert LandaРоден е през 1952 в Линц, Австрия.

Образование Философия.

Местопребиваване Заедно със съпругата си живее в Германия.

Работа Журналист, автор на пиеси и текстове за песни, офицер от армията. Казва, че е правил най-различни неща преди да срещне съпругата си Hanne Turk, която е и илюстратор на някои от книгите му. От този момент нататък той се посвещава на писането за деца.

Първи книги Започва да пише за деца през 1980 г. и оттогава е издал над 120 книги. Известен е като автор на поредица книги за мечета и мечоци (Little Bear's Christmas, The Slurpy Burpy Bear, Great Monster Hunt). Издател е на водещото в Германия детско образователно списание с Мишока Филип (http://www.philipp-maus.de/).

Прочети още...

Юлия Спиридонова - Юлка

Юлия Спиридонова - ЮлкаРодена е на 30 октомври 1972 в София.
Детство Израснала е в семейство на художници.
Семейно положение Омъжена, има две момчета, които нарича „два диви трола“.
Професия сценарист, автор на книги за деца и юноши.
Първа книга "Гугулетата" (1999) и "Приказки за гугулета" (2000), които сама илюстрира. Автор е на телевизионни сценарии, поредици за деца в различни списания, първите тийнеджърски романи „Тина и половина“ и „Графиня Батори“, фентъзи трилогията „В страната на сънищата“ и още няколко книги.

Прочети още...

Ено Рауд и екологията

eno raudПървите си произведения известният естонски писател публикува в едно детско списание под псевдонима Ено Мъхестата брада (Eno Sammalhabe). Но истинска известност му носи сборникът с приказки „Сипсик“. Книгата е предназначена за деца в предучилищна възраст, а нейният герой – една оживяла кукла, която пътешества чак до Луната – се превръща в един от символите на детската литература в Естония. Илюстратор на книгата е Едгар Валтер, чието име се свърза и с най-прочутите герои на Ено Рауд.

Прочети още...

Ивана Бърлич Мажуранич и славянските приказки

ivana-brlic-mazuranic-goliamaНаричат я „хърватския Андерсен“, сравняват я с Толкин заради митологията в приказките й, но според мен тя няма нужда да бъде сравнявана с никого. Силна личност и приказна дарба... Доказателството: два пъти е номинирана за Нобелова награда; първата жена член на Хърватската академия на науките. Майка на шест деца, която умее да разказва и вълнуващо, и поучително. Да учи на вяра, любов и добро без да е скучна и претенциозна. Нейните приказки са написани човешки, просто и красиво. Тя ги нарича „разкази, видения, надежди, вярвания и упования на цялата душа на славянските племена“.    

            

Прочети още...