Ранно детство 0-3

Както сте забелязали, книгите в Книжанка са разпределени на първо място по възрастови групи, защото възрастта на детето е основен критерий при избора на подходяща книга. А подходящи книги има за всяка възраст и всеки интерес... За да ги намерим, обаче, е важно да знаем как влияят специалните моменти от развитието на детето върху отношението му към книгата и четенето, как да се ориентираме в разнообразието от жанрове или пък защо в някои периоди детето се съсредоточава върху опрелени теми. И най-важното: Не забравяйте, че възрастовите граници са условни! Изборът на книга зависи преди всичко от личния опит на детето, неговите потребности и интереси. Най-добрият съвет е да не му натрапваме книги, за които не е готово и няма да разбере, или които вече е надраснало и са му безинтересни.

Ранно детство: от 0 до 3 години*

Книги
За бебета
За прощъпулничета
За бърборанчета

Жанр
Книги играчки
Книги за посочване
Истории в картинки

Тема
животни

Статии
Бебето и книгата

Защо трябва да четем на малките деца?

Медия възпитание за бебета и деца до 3 години

1-4 месеца | Бебето може да хване книжка в ръчичка

Това е подходящият момент да му подадете книжка. Тя трябва да е компактна, да не тежи, да няма остри ръбове. За бебета са подходящи произведения с ритъм, звук, рима, дума и движениe; къси форми, при които са важни звученето и повтаряемостта. Приспивни песнички, броилки или стихчета е добре да изпълнявате в определен момент от ежедневието – например определено стихче при обличане, определена песничка при къпане и миене. Те стимулират развитието на бебето и чувството му за езика. Ритъмът и топлината на майчиния или татковия глас са най-важни!

> Бебето започва да хваща с цяла ръка, но му липсва сила да задържа.
> Държи ръце в отворена или в полуотворена позиция.

4-8 месеца | Бебето може да държи книжка в ръчичка

На 6 месеца бебето започва да открива и изучава света с ръчички и зъбки, същото прави и с книгите, които вече може да хваща. Бебето се учи да движи ръката и пръстите си. Може да хваща книги, направени от много твърд картон. За тази възрастова група има вече специални книги за баня, направени от безвредни пластмаси, които могат да се мокрят. Персонажите от книжките с картинки трябва да гледат към децата. Родителят познава добре историята и я разказва/чете на глас, а детето следи картинките (те не трябва да са с прекалено много цветове). Важно е книгата да има заоблени краища, за да не се нарани бебето, когато слага книгата в уста.

> Бебето може да държи, разклаща и удря обекти, като обича да слага всичко в устата.
> Протяга се спонтанно за предмети, може да ги мести от ръка в ръка.

1-2 години | Прохождащото дете обича да му четат и отгръща страници

На тази възраст детето обича да бъде държано на ръце и да му се чете, разглежда с удоволствие картинките от книгата и помага да се отгръщат страниците. За този период са подходящи книгите с вратички и прозорчета, зад които са скрити други картинки, също и книги за посочване – в тях са изобразени ситуации, действия или вещи от ежедневието на детето (задавате въпроси, а детето се учи да отговаря). Детето се наслаждава на песни и римушки, като се опитва да се присъедини. Най-добре възприема, когато песните са придружени с жестове или определени движения на тялото.

> Радва се на действие по криене на обекти.
> По-рядко слага играчки в устата си.
> Назовава често използвани предмети в ежедневието.
> Когато го попитат, би посочило познати личности, животни и играчки.
> Речта е от 25 до 50 процента по-смислена през този период.
> Придобива и използва от пет до 50 думи; обикновено това са думи, свързани с животни, храна и играчки.

2-3 години | Детето назовава обекти в илюстрирана книга

Може да се преструва, че взема нещо от страницата и го опитва или помирисва. Обича да му четат, ако му се позволява да участва като показва, издава съответните звуци и разгръща страниците. Децата от 2 до 3 години се учат да разпознават неща, които по-късно ще доведат до езика. Книгите на тази възраст трябва да бъдат с елементарни и разпознаваеми илюстрации и цветове, с римушки и стихчета, свързани с познати на детето ситуации. Подходящи са също къси разказчета за събития от ежедневието и игрички за търсене.

> Използва от 50 до 300 различни думи; речника му продължава да се увеличава.
> Рецептивният език е по-развит, отколкото експресивния; повечето от 2 годишните разбират много повече, отколкото могат да говорят.
> Речта е от 65 до 70 процента разбираема.
> Наблюдават и имитират играта на другите деца, но рядко се намесват директно; играят си наблизо, често избирайки подобни играчки и занимания (паралелна игра); самостоятелната игра често е обикновена и се повтаря.
> Дава играчки на другите деца, но обикновено си пази играчките; все още ги крие. Трудно му е да прави избор; иска и двете неща.
> Често е упорито; крещенето на “не” става автоматично.
> Държи на ритуалите; иска всичко да е “както си е”; нещата да се правят както преди; да се поставят където са си били.


* Текстът е съставен въз основа на следните статии, публикувани в Wikipedia: "Стадии в детското развитие" и "Literatuur per leeftijdsfase". Предстои да бъде допълван.