Завръщането на Фердо Мравката

Фердо МравкатаФердо Мравката | Ондржей Секора

“Аз съм Фердо Мравката, майстор по всичко, всичко поправям, всичко доставям, всичко строя...” –  това е девизът на най-великата мравка, нарисувана и измислена  през 1933 г. от чешкия илюстратор Ондржей Секора. “Фердо Мравката” е първата книга от поредица, в която с невидимата си лупа Секора прави видим за децата света на насекомите.

Прочети още...

Пъстра веловъртележка, нарисувана от Мила

Веломаратон - Мила Попнеделева-ГеноваВеломаратон | Мила Попнеделева-Генова

Тази книжка излезе съвсем наскоро. Очаквах я с нетърпение поради няколко причини. Първо, защото е измислена и нарисувана от Мила Попнеделева-Генова, а тя умее да прави хубави детски книги, второ – защото обичам да карам колело. И трето интересно – това е книжка без текст, само с картинки.

Прочети още...

Книга за момиченце, което очаква братче

lulu-reads-to-zeki1Lulu reads to Zeki | Историята за Лулу и нейното братче е прекрасен пример за това как може да подготвите детето за промените в семейството и в нея централно място заемат книгите. Защото книгата може да е всичко – универсален подарък, средство за утеха, източник на информация, забавна играчка.

Книгата може да използвате във всеки един момент, за да приобщите детето, да го адаптирате към новата ситуация, да споделите всички заедно приятни мигове.

Прочети още...

Книга за момченце, което очаква сестричка

Kas krijgt een zusje | Kas krijgt een zusje - Pauline OudДецата са любопитни и с трепет очакват промяната у дома с идването на новороденото братче или сестриче. Но след това внезапно се чувстват застрашени и несигурни, лишени от внимание. И едва ли има родител, който да не е наясно, че е по-добре детето да бъде подготвено за новия член в семейството. Една от възможностите за това е да му се четат книжки, в които героите са изправени пред същите трудности и преживявания. Такава е и книжката за Кас и неговата дългоочаквана сестричка, която все още стои на топло в корема на мама.

Прочети още...

Ваканцията на Барбароните

Les vacances de BarbapapaLes vacances de Barbapapa | Annette Tison, Talus Taylor

Мисля, че една от тайните за успеха на Барбароните сред децата е, че те могат да правят вълшебства, без да имат вълшебни пръстени, пръчици или отвари...

Прочети още...

Патиланчо на село

ПатиланциПатиланци | Ран Босилек

Да си призная, не си спомням дали съм чела като малка “Патиланско царство”. Дали тези смешни истории в епистоларна форма са били част от задължителния списък с книги за лятото, дали от препоръчителните? Но със сигурност си спомням някои от епизодите за Патилан и неговата дружина, излъчвани по БНТ. И разбира се, незабравимата Стоянка Мутафова в ролята на Баба Цоцолана! :)

Прочети още...

С Анна на море

Met oma en opa naar zeeMet oma en opa naar zee | “С баба и дядо на море” – това е още една книжка от поредицата за Анна на белгийската илюстраторка Катлийн Амант. Изключително подходяща за ваканционния период, когато много деца отиват на гости при баба и дядо или на море с баба и дядо.

Прочети още...