Патиланчо на село

ПатиланциПатиланци | Ран Босилек

Да си призная, не си спомням дали съм чела като малка “Патиланско царство”. Дали тези смешни истории в епистоларна форма са били част от задължителния списък с книги за лятото, дали от препоръчителните? Но със сигурност си спомням някои от епизодите за Патилан и неговата дружина, излъчвани по БНТ. И разбира се, незабравимата Стоянка Мутафова в ролята на Баба Цоцолана! :)

Прочети още...

С Анна на море

Met oma en opa naar zeeMet oma en opa naar zee | “С баба и дядо на море” – това е още една книжка от поредицата за Анна на белгийската илюстраторка Катлийн Амант. Изключително подходяща за ваканционния период, когато много деца отиват на гости при баба и дядо или на море с баба и дядо.

Прочети още...

Приказната енциклопедия на Кирога

Приказки от селвата - ил. Пьотр БагинПриказки от селвата | Орасио Кирога

По повод на Кирога у дома възникна въпросът – “ама какво е това “магически реализъм”, това е оксиморон, не може да бъде – хем да е реално, хем магично!”. В приказките може! Опитах се да дам някакво смислено и простичко определение, така че и за децата да е ясно. Например да разказваш, че крокодилите имат големи зъби и пушат пури – първото е възможно, второто е на магия :)

Прочети още...

Тайните на пластилина: топче, пръчица и питка!

Тайните на пластилина. Домашни животниТайните на пластилина. Домашни животни | Рони Орен

Истината е, че допреди да се запознаем с метода на Рони Орен сме плескали много пластилин по масата и пода и любимото ни занимание беше да правим спагети с една машинка или супичка в купичка. Когато обаче си избрахме първото животно от книгата “Тайните на пластилина. Домашни животни”, за първи път заниманията ни придобиха някаква целенасоченост. Това е книга, с която може наистина да се учи и да се играе.  

Прочети още...

За носталгията на един Жабок

Жабокът и широкият святЖабокът и широкият свят | Макс Велтхаюс

Това е още една книжка от поредицата за Жабока и неговите приятели на издателство Леге Артис. В нея се разказва как Плъхчо и Жабока тръгват по широкия свят. Плъхчо е опитен пътешественик, с вкус към приключенията. Жабока, който никога преди това не е излизал далеч от дома, има голямо желание да се присъедини към своя приятел и да му носи даже раницата.

Прочети още...

Вълшебството на Гладната гъсеница

The Very Hungry Caterpillar | Eric CarleThe Very Hungry Caterpillar | Eric Carle

Историята за Гладната гъсеница е популярна в цял свят, а нейният автор Ерик Карл бе сред тримата номинирани за наградата на Астрид Линдгрен тази година.

Прочети още...

С Анна на фризьор

Anna bij de kapperAnna bij de kapper | От една определена възраст книжките освен в забавление и игра за детето се превръщат и в източник на информация, знания и опит. Има един специален вид книжки за деца около 2,5-3 години, които бих нарекла “ситуационни”, книжки за специални случаи – такива, които помагат на детето да привикне с новите ситуации от живота.

По света са известни най-различни серии от подобни книжки. Те имат един или няколко главни героя, които във всяка нова книжка научават нещо ново. Често тези герои се превръщат в истински авторитети за детето...

Прочети още...