Раждането на Иисус в картинки

kijkbijbelKijkbijbel | Библейски разкази в картинки или, ако прибегнем към буквалния превод, заглавието на този сборник ще звучи така: Библия за гледане. Автор и илюстратор е Кеес де Корт. Може би в България сме свикнали под „илюстрована библия“ да разбираме детска библия С картинки, където ролята на образите е допълваща в най-добрия случай. Стилистиката на издаваните у нас адаптирани библейски истории за деца, както и илюстрациите към тях са еднотипни. Родителите често са скептично настроени. А най-важният въпрос е дали тези издания са достъпни за детето и какво научава то от тях.

Прочети още...

Приказка... за майстора на кукли със сърца

ПриказкаТази Приказка е една от най-празничните, въпреки че в нея няма да срещнете нито едно от познатите ни Коледни клишета – за дядо Коледа, за чувала с подаръци, шейните с елените и т.н.

Тази приказка е даже тъжна, но аз изпитвам потребност да я чета и да разказвам за нея. Защото е важна. Приказки като тази са повод да се замислим за истинския смисъл на празниците ни.

Прочети още...

Коледата на Петсън и Финдъс

Как Петсън и Финдъс посрещнаха КоледаКак Петсън и Финдъс посрещнаха Коледа | Има много начини да отпразнуваме Коледа и обикновено си правим планове как да стане това. Но най-вълнуващото и най-хубавото на този празник са малките чудеса, които не сме очаквали да ни се случат. Такава е Коледата на Петсън и Финдъс.

Но възможна ли е една чудесна Коледа без елха, без скъпи коледни играчки, само с една консерва и няколко моркова за трапезата?

Прочети още...

Изненадите на Малкия Никола... преди Коледа

Изненадите на Малкия НиколаИзненадите на Малкия Никола | “Преди Коледа е щуро!” е последната история, публикувана в един от новите сборници "Изненадите на Малкия Никола". В него ще намерите истории за това как се боядисва кухнята (“Грейпфрут”), как се поръчва в ресторант (“Отиваме на ресторант”), как се играе на родители  (“Като големите”), откъде децата учат неприлични думи (“Неприличната дума”) и още много други смешни и поучителни неща от живота на Малкия Никола. Сега обаче ще обърнем внимание най-вече на неговите предколедни вълнения.

Прочети още...

Горското училище и позабравената дисциплина

Горското училищеГорското училище | Атанас Цанков

Книжката е част от поредицата “Във Вълшебната гора”, а тези пъстри книжки са известни с това, че са написани на съвременен език, с хубави рими и много настроение.

Прочети още...

Училището на малкия Никола: уроци за деца и родители

Малкият Никола тръгва пак на училищеМалкият Никола тръгва пак на училище | Госини & Семпе

Тези истории за малкия Никола излизат след смъртта на Госини*. Книгата съдържа 16 епизода, посветени на училищния живот на малкия Никола и неговите приятели.

Прочети още...

Как Франклин може да помогне на децата в първия учебен ден?

Франклин тръгва на училищеФранклин тръгва на училище | Полет Буржоа & Бренда Кларк

Ако детето ви тръгва за първи на детска градина, това е книжката, с която може да го подготвите. В нея на достъпен език и с помощта на изразителните илюстрации са предадени основните преживявания, с които почти всяко дете посреща постъпването си за първи път в училище.

Прочети още...