Дракончето Поли и надеждата

Дракончето ПолиДракончето Поли | Надето е почти на 12 години и трябва да поеме такава голяма отговорност като наглеждането на едно малко драконче на около 4-5 години, дълго колкото редица чинове в класната стая. Но защо се налага това?

Светът на драконите е застрашен от света на човеците, заради тяхната алчност и омраза. Майката Драконка е затрупана в една далечна пещера и таткото Дракон трябва да я спаси. Но преди да замине, трябва да намери бавачка на драконовското дете, докато се завърнат родителите. И най-голямата надежда да намери подходящо същество е при човеците.

Прочети още...

По-тъмно, най-тъмно, вдън прогледния мрак

Вдън прогледния мракВдън прогледния мрак | Не е книга за вампири, нито за вещици или други тъмни и страшни ужасии, а за най-съкровената мечта на един Бухал – да бъде вечна нощ.

Бухалите, както знаем, са нощни птици. Те спят през деня, а вечер вършат всичко, което обичат. А Бухалът, измислен от Виктор Самуилов и нарисуван от Виктор Паунов, е страстен здездоброец. За такова хоби най-подходящото време, разбира се, е нощта. Тя обаче е прекалено къса, за да може Бухалът да направи необходимите астрономически наблюдения и да довърши големия си научен труд. Той е готов на всичко, за да осъществи амбициозните си планове. Единственото обаче, което му пречи, да заживее в пълен мрак, е студът. Защото най-дългата полярна нощ се случва не къде да е, а в Арктика. А там Бухали не живеят, защото не оцеляват :)

Прочети още...

Раждането на Иисус в картинки

kijkbijbelKijkbijbel | Библейски разкази в картинки или, ако прибегнем към буквалния превод, заглавието на този сборник ще звучи така: Библия за гледане. Автор и илюстратор е Кеес де Корт. Може би в България сме свикнали под „илюстрована библия“ да разбираме детска библия С картинки, където ролята на образите е допълваща в най-добрия случай. Стилистиката на издаваните у нас адаптирани библейски истории за деца, както и илюстрациите към тях са еднотипни. Родителите често са скептично настроени. А най-важният въпрос е дали тези издания са достъпни за детето и какво научава то от тях.

Прочети още...

Приказка... за майстора на кукли със сърца

ПриказкаТази Приказка е една от най-празничните, въпреки че в нея няма да срещнете нито едно от познатите ни Коледни клишета – за дядо Коледа, за чувала с подаръци, шейните с елените и т.н.

Тази приказка е даже тъжна, но аз изпитвам потребност да я чета и да разказвам за нея. Защото е важна. Приказки като тази са повод да се замислим за истинския смисъл на празниците ни.

Прочети още...

Коледата на Петсън и Финдъс

Как Петсън и Финдъс посрещнаха КоледаКак Петсън и Финдъс посрещнаха Коледа | Има много начини да отпразнуваме Коледа и обикновено си правим планове как да стане това. Но най-вълнуващото и най-хубавото на този празник са малките чудеса, които не сме очаквали да ни се случат. Такава е Коледата на Петсън и Финдъс.

Но възможна ли е една чудесна Коледа без елха, без скъпи коледни играчки, само с една консерва и няколко моркова за трапезата?

Прочети още...

Изненадите на Малкия Никола... преди Коледа

Изненадите на Малкия НиколаИзненадите на Малкия Никола | “Преди Коледа е щуро!” е последната история, публикувана в един от новите сборници "Изненадите на Малкия Никола". В него ще намерите истории за това как се боядисва кухнята (“Грейпфрут”), как се поръчва в ресторант (“Отиваме на ресторант”), как се играе на родители  (“Като големите”), откъде децата учат неприлични думи (“Неприличната дума”) и още много други смешни и поучителни неща от живота на Малкия Никола. Сега обаче ще обърнем внимание най-вече на неговите предколедни вълнения.

Прочети още...

Горското училище и позабравената дисциплина

Горското училищеГорското училище | Атанас Цанков

Книжката е част от поредицата “Във Вълшебната гора”, а тези пъстри книжки са известни с това, че са написани на съвременен език, с хубави рими и много настроение.

Прочети още...