Училищна възраст 9-12

Както сте забелязали, книгите в Книжанка са разпределени на първо място по възрастови групи, защото възрастта на детето е основен критерий при избора на подходяща книга. А подходящи книги има за всяка възраст и всеки интерес... За да ги намерим, обаче, е важно да знаем как влияят специалните моменти от развитието на детето върху отношението му към книгата и четенето, как да се ориентираме в разнообразието от жанрове или пък защо в някои периоди детето се съсредоточава върху опрелени теми. И най-важното: Не забравяйте, че възрастовите граници са условни! Изборът на книга зависи преди всичко от личния опит на детето, неговите потребности и интереси. Най-добрият съвет е да не му натрапваме книги, за които не е готово и няма да разбере, или които вече е надраснало и са му безинтересни.

Училищна възраст: от 9 до 12 +

Книги
За откриватели
За пораснали 12 +

Жанр
Eнциклопедия
Роман

Тема

Статии

9-12 години | Детето се интересува от много неща и задава въпроси

От десетата година детето се запалва по познавателните книги и непрекъснато задава въпроси. До началото на пубертета преобладава механичната памет, а след това важна роля започва да играе логичната памет. За ранния период на пубертета е характерна склонността към романтика и нерядко към буйно фантазиране. Момчетата често мечтаят за пътешествия и приключения, за големи постижения в спорта. Момичетата виждат своя идеал в прочути кинозвезди, героини от романи и красавици от модни списания. Разликата във вкусовете на децата между 10 и 12 години става все по-голяма.

Някои харесват повече фентъзи, други истории, чието действие се развива в миналото, а трети – предпочитат съвременните герои. Момичетата четат повече от момчетата :) В този период някои млади читатели започват да проявяват интерес към трилъра, но съчетан с доза хумор. Предпочитаните теми през този читателски период са всички аспекти на пубертета: влюбванията, самотата, разправиите с родители, световната несправедливост. Между 10-12 години децата вече имат един или повече любими автори.

Преди 13-тата година детето се намира в “предестетически” период, когато все още няма литературна рефлексия. То може да възприема образите и представите от книгата, но едва след 13-та година може само да ги открива и почувства.

13-16 години | Детето следва собствения си литературен вкус

Възприемането на явленията от околната среда става все по-съвършено и по-задълбочено. Постепенно се развива по-широко абстрактно мислене, способност за анализ и синтез, любов към определени занимания и занятия.

Един от характерните за периода между 12 и 16 години жанрове е историческият роман. Книгите за тази възраст не предполагат наличието на предварителни познания у младия читател и по тази причина са подходящи и за възрастни, които искат да получат информация по малко позната за тях тема. Главни персонажи в този вид литература най-често са юноши и девойки и това улеснява възприемането, защото младият читатал по-лесно се поставя на мястото им.  

Много читатели на тази възраст четат книги, които са предназначени за възрастни. Това се стимулира също от училището, ако подобни заглавия са залегнали в списъка за през ваканцията или са част от подготовката за някакъв изпит.

Някои от книгите за тази възрастова група са написани в откривателски стил и главният герой винаги открива нещо ново. Други книги са свързани с моралната сфера, защото авторът си е поставил за цел да възпитава читателите си да станат добри хора. Но за да се предлагат книги с идеи за това как да изразяваш мнението си, да отстояваш позиция, да защитаваш обществения ред или друго, трябва винаги да се държи сметка за предишния опит на читателя – неговия произход, домашно възпитание, образование, лични преживявания.  

Между 13 и 16 години момичета предпочитат да четат чиклити или истории за вълнуващи приключения. Много характерни за този период за вампирските книги, трилърите или книги, които описват актуални за нашето съвремие опасни явления като дрога, киберсекс и др. Повечето момичета и момчета на тази възраст разивават свой собствен вкус към литературата, на който много държат. Някои спират да четат, ако това не им трябва за училище, докато за други четенето се превръща в любимо занимание.


* Текстът е съставен въз основа на статията "Literatuur per leeftijdsfase", публикувана в Wikipedia. Предстои да бъде допълван.