Какъв искам да стана? Азбучник на професиите

Азбучник на професиитеНе съм много сигурна дали книжките, чиито страници са разделени на части и могат да се свързват с половинките на други страници, имат точно название. Затова нарекох моите два екземляра: книжки с „разбъркани страници“, защото те наистина са разбъркани :) Всяка срязана страничка трябва да си намери половинката или третинката.

Прочети още...

Домашен Празничен Календар

Тeзи календари са много популярни в Холандия. Наричат се „Verjaardagskalender“ – Календар на рождените дни. Не трябва да го сменяте с всяка нова година, може да го ползвате докато се разпадне. Само добавяте нови дати – практичен и удобен. По традиция холандците го закачат на стената в тоалетната. Така датите са винаги пред очите ви и няма начин да пропуснете нечий рожден ден :)

Прочети още...

Коледна картичка с приказка II

коледна картичка "Дядовата  ръкавичка"За почитателите на класическите зимни приказки за деца предлагам два проекта за картички по „Дядовата ръкавичка“.

Необходими материали | картон за основата, цветни хартии за апликиране на животните, ножици, лепило, Въображение за пожеланията!

Вижте картичките „Дядовата ръкавичка“ в този албум

 А как се роди идеята за Коледни картички с приказка може да видите тук
Коледна картичка с приказка I

коледна картичка "Червената ябълка"

И вие може да си направите такава картичка, свързана с любима книга, приказка, роман или герой. И да вложите в нея послание или пожелание, вдъхновени от история, която ви е впечатлила. По този начин не само ще поздравите близките си по оригинален начин, но може да направите дадена книга или автор популярни. Това може да бъде следващият ви домашен  проект, по който да работите с децата, но също и интересна тема за творчески занимания в училище в навечерието на Коледните и Новогодишни празници. 

Прочети още...

Червената ябълка – форми и цветове

малка книжка за Червената ябълкаОсвен с очички и ушички, работата с ръце е още един начин детето да остане с любимата си приказка по-дълго. Изработването на малки книжки по познати вече произведения е творческа дейност подходяща за всяка възраст. Те са предизвикателство не само за въображението, но изискват от по-малките и тренирането на други умения, така необходими за привикване на ръката към писане – като рязането с ножица, лепенето, сгъването... Когато детето е въвлечено в интересен проект, то усвоява нови знания и умения по-лесно и неусетно.

Прочети още...

Азбука с прозорчета

 

Азбука с прозорчета

Има любов от пръв поглед или пък идва с опознаването. Така е и с четенето. А в началото на четенето са нашите хубави български букви... Те са нашите прозорчета към света. Затова си направихме азбука с прозорчета.

Почти всяка година около 24 май ми се иска да споделя с децата нещо ново, свързано с празника. Смятам, че е важно от ранна възраст да играят с буквите. Не е задължително да ги учат, а да искат да правят неща заедно с тях.

Прочети още...

Житената питка за твоята ръчичка

Житената питкаКак може да си направите лесни и забавни фигурки за театър?

Във Фабрика Книжанка измайсторихме героите от приказката „Житената питка“. Избрахме начин, който да е достъпен за най-малките, но който да бъде интересен и за по-големите. Всички фигурки се изработват по един и същ шаблон, а как ще ги украсите – зависи колко сръчни са ръчичките, с какви техники и материали обича да работи детето, с колко време разполагате. Въпрос на вкус и възможности...

Прочети още...