Джобна книжка-хармоника “Дядо и ряпа”

Джобната книжка за Дядо и Ряпа на КалинаФабрика Книжанка ви представя приятен и лесен начин да стимулирате детето да рисува и разказва по картинки, да сгъва хартия, да лепи и изрязва, да научи повече за геометричните фигури. И всичко това в една малка книжка-хармоника, която може лесно да сгъне и да носи в джобчето си.

Ако детето ви обича да рисува, може само да изобрази шестте героя от приказката. Ако има нужда от помощ, може да изработите предварително модели на персонажите като сбор от геометрични фигури. Детето може да изреже фигурите и да ги залепи според показания от вас модел. Например: кръгче за главите, правоъгълник за тялото на дядото, триъгълници в различна големина за телата на бабата и внучката. После да нарисува очички на лицата, коса на главите, ръце, крака, лапички и опашчици...

Какво ви трябва: лист А4, ножици, лепило, геометрични шаблони, флумастери.
Как се прави: 1. Сгъвате листа по дължина на две, изрязвате, съединявате двете части с лепило, за да получите дължината на книжката; 2. Сгъвате по средата веднъж, после втори път, трети и четвърти, разгъвате и по получените сгъвки правите хармоника. Трябва да получите 16 тесни странички; 3. Разпределяте изображенията както следва: на първите две странички е ряпата, на всяка дясна страничка е разположен по един герой, на последните две странички е ряпата в чинийка.

Този простичък модел за възпроизвеждане на приказки може да приложите и на други произведения, в които има изреждане и повторяемост на действията. Например “Дядовата ръкавичка” или пък “Работна Мецана”.

Тази джобна книжка-хармоника “Дядо и ряпа” сътвори Калина, на 5 години и половина :)

албум: https://goo.gl/ex8BVG