Домашен Празничен Календар

Тeзи календари са много популярни в Холандия. Наричат се „Verjaardagskalender“ – Календар на рождените дни. Не трябва да го сменяте с всяка нова година, може да го ползвате докато се разпадне. Само добавяте нови дати – практичен и удобен. По традиция холандците го закачат на стената в тоалетната. Така датите са винаги пред очите ви и няма начин да пропуснете нечий рожден ден :)

Може да закупите такъв календар навсякъде – в книжарница или супермаркет... А може и да си го направите сами, ако имате време и ви се занимава. Аз си откраднах време, защото много исках да си имаме календар на рождените дни, изписан на български, и с добавени най-важните български празници.

В интернет има най-различни основи, но аз си избрах най-изчистената, защото исках всичко останало да нарисуваме и напишем сами. Оказа се доста работа. Но зависи и как ще подходите и какво точно искате да виждате на този календар година след година. Ето някои теми и идеи, на които може да се спрете:

  • може да сложите семейни снимки според сезона;

  • да рисувате, апликирате или да направите колажи;

  • да изберете тема: например животни, цветя, природа, любими приказки или герои;

  • да вмъкнете цитати, мъдри мисли, пословици, поговорки или гатанки според сезона, празника или месеца;

  • а може да заложите на лесен за изпълнение, но изискан вариант, като изберете качествена хартия и картони и изпишете с хубав шрифт само месеците.

Моят вариант на Празничен календар се получи малко сложен, защото много държах в него да има някакъв „образователен елемент“ за децата. Така че: каквото почукало – такова се обадило! Получи се един „мащабен“ проект, подходящ за работа в група и за по-големи деца. А при мен детската помощ се изчерпа с няколко рисунки и оцветяване. О, и упражнения по писане! Обмислянето какво и как да направя за всеки месец ми отне много време. Просто в един момент трябваше да реша, че календарът е вече готов! (Дори да беше малко незавършен, с малко неочакван край...)

  • Организирах месеците в 4 различни цвята според сезоните, за да може децата да се ориентират лесно кой сезон кои месеци включва: бял – зима; зелен – пролет; жълт – лято; оранжево – есен.
  • На всеки месец има прозорчета, чийто брой е съобразен с поредността на месеца, за да може децата да се учат да броят: месец януари – едно прозорче; февруари – две прозорчета...
  • Използвала съм форми, фигури, картинки за оцветяване, стикери, за да изградя символиката на всеки месец, така че детето да запомни лесно характерното, което се случва с придодата, животните или хората: през март – празнуваме важни празници, през октомври – вали дъжд...

Такъв календар може да се направи и като училищен проект. Така всички деца от класа могат да запишат рождените си дни, да окачат календара на видно място в класната стая и да празнуват заедно.

Необходими материали | 2 листа картон A4 за корици, 24 листа плътна цветна хартия, от които ще направите 12-те страници за календара, разноцветни хартии и картони за апликиране, ножица, макетно ножче, лепило, моливи, маркери.

Може да разгледате Домашния Празничен календар на Фабрика Книжанка в този албум