Житената питка за твоята ръчичка

Житената питкаКак може да си направите лесни и забавни фигурки за театър?

Във Фабрика Книжанка измайсторихме героите от приказката „Житената питка“. Избрахме начин, който да е достъпен за най-малките, но който да бъде интересен и за по-големите. Всички фигурки се изработват по един и същ шаблон, а как ще ги украсите – зависи колко сръчни са ръчичките, с какви техники и материали обича да работи детето, с колко време разполагате. Въпрос на вкус и възможности...

Какво ви трябва? 5 листа картон с размер А3, ножици, телбод, молив.

Как се изработва шаблонът? Сгъвате картона на две и чертаете върху него голям кръг. Изрязвате с ножица, като се стараете да не изрязвате при сгъвката, за да може двете части на кръга да останат свързани. От остатъците хартия изрязвате ушички, ръчички, крачета.

Детайли за всяка отделна фигура?

Питката – изрязвате ръчички и крачета

Заекът – изрязвате дългите уши

Вълкът – изрязвате нос и уши

Мечката – изрязвате уши

Лисицата – заостряте кръга в долната част, добавяте кръгче за нос и уши

Как да свържeте елементите? Поставяте ушите между двата кръга и захващате с телбод. Най-важното при захващането с телбод е да оставите достатъчно място в основата на фигурката, за да може детето да си пъхне ръчичката. Като в кръгла ръкавичка.

Как да заприличат шаблоните на героите от приказкатаНие използвахме боички, за да оцветим фигурките, но има много други начини да вдъхнете на хартията живот :)

  • може само с маркери да очертаете очите и муцунките

  • може да използвате цветна хартия и да апликирате

  • може да използвате различни по цвят и структура материи

 Накрая може да играете на театър!

 Тук може да разгледате албума