Азбука с прозорчета

 

Азбука с прозорчета

Има любов от пръв поглед или пък идва с опознаването. Така е и с четенето. А в началото на четенето са нашите хубави български букви... Те са нашите прозорчета към света. Затова си направихме азбука с прозорчета.

Почти всяка година около 24 май ми се иска да споделя с децата нещо ново, свързано с празника. Смятам, че е важно от ранна възраст да играят с буквите. Не е задължително да ги учат, а да искат да правят неща заедно с тях.

Прочети още...

Житената питка за твоята ръчичка

Житената питкаКак може да си направите лесни и забавни фигурки за театър?

Във Фабрика Книжанка измайсторихме героите от приказката „Житената питка“. Избрахме начин, който да е достъпен за най-малките, но който да бъде интересен и за по-големите. Всички фигурки се изработват по един и същ шаблон, а как ще ги украсите – зависи колко сръчни са ръчичките, с какви техники и материали обича да работи детето, с колко време разполагате. Въпрос на вкус и възможности...

Прочети още...

Урок по приложно четене 4: Вълкът и седемте козлета


chevresИма една определена група приказки, които се въздържам понякога да чета, защото смятам за малко страшни, скучни, малко глупави или твърде поучителни... Но това са категориите на възрастния. Често на децата им харесва точно обратното на това, което очакваме да харесват. Затова класическите приказки са оцелели. По структура, съдържание и край те много си приличат и децата ги обичат, защото лесно разграничават доброто от лошото, разбират кога се случва опасното, и знаят, че накрая добрият побеждава, а лошият ще бъде наказан. Дори краят на нас да ни се струва жесток, тези приказки по-скоро успокояват децата, отколкото да ги натоварват... И разбира се, от тях може да се научат много нови неща. Тоест колкото и да ни се струва една приказка „изтъркана“ от четене, винаги може да я направите интересна толкова пъти, колкото въображение имате.

Прочети още...

Джобна книжка-хармоника “Дядо и ряпа”

Джобната книжка за Дядо и Ряпа на КалинаФабрика Книжанка ви представя приятен и лесен начин да стимулирате детето да рисува и разказва по картинки, да сгъва хартия, да лепи и изрязва, да научи повече за геометричните фигури. И всичко това в една малка книжка-хармоника, която може лесно да сгъне и да носи в джобчето си.

Прочети още...

Урок по приложно четене 3: Букви опашати

Рачето за буква Р от КалинаВъв Фабрика Книжанка рисувахме букви и животни, докато слушахме песничките на Бон Бон от албума Букви опашати. Те са много подходящи за деца, на които им предстои да се запознаят с българската азбука. Може да си направите цяла книжка.

Прочети още...

Урок по приложно четене 2: Парфюм

Вълшебният парфюм на КалинаВъв Фабрика Книжанка направихме парфюм по рецепта на мишката Метличина и нейното "Миличко мое тефтерче", стр. 44

Ето как:

"Почти розова вода (за парфюм): Една кофичка току-що обрани цветчета от рози ги изсипваш в тенджера с вряща дъждовна вода. Парфюмът трябва да стои на студено!"

Прочети още...

Урок по приложно четене 1: Къмпинг на двора

Къмпинг на двораНашият първи урок по приложно четене е с книжката “Петсън и Финдъс спят на къмпинг в двора”. След като много пъти я бяхме чели, един хубав пролетен ден решихме и ние да си направим къмпинг в двора.

Особено подходяща идея, ако имате малки деца и не ви се поема риска на далечното пътуване. А на тях много им се спи в палатка и спален чувал...

Прочети още...