За личните и безличните книги

knijankaНавремето, когато нахвърлях в главата си какво искам да има или да няма в Книжанка, си бях обещала, че няма да си губя времето да пиша за неща, които не си заслужават или са сбъркани. Мисля, че долу-горе съм си спазила обещанието. Но това че не съм писала не означава, че не съм натрупала негативен опит и впечатления.

И им е дошло време да ги споделя тук. Само да е ясно отсега, че целта на този текст не е да изобличи конкретни заглавия, автори или издателства, нито да рекламира други, а да обърне внимание на някои критерии при избора на книги за деца.

Прочети още...

Четящи чудовища

AVIДействието се развива в един холандски първи клас (група 3). До януари месец децата вече трябва да са научили всички букви и да четат двусрични думи. Учат се да четат по система наречена „Veilig leren lezen“ (буквално означава: "Уча се да чета безопасно"), която включва следните направления: техника на четене, спелуване, четене с разбиране, творческо и функционално писане, речник, говорене и слушане, удоволствие от четенето...

Прочети още...

Моят прочит на „Червената ябълка“

red-appelЗа деца между 3 и 5 години и учители-любители

Сядаме в кръгче. Разглеждаме първо корицата на книгата "Червената ябълка" – нейното лице и нейното гръбче. За какво се разказва – за зайче, дърво, ябълка и зима. Може да използвате тази книга като прекрасен увод към темата за Зимата и зимните празници. Ето и някои стъпки, които може да следвате при запознаването на децата с тази чудна зимна приказка: 

Прочети още...

Какво е за мен „интерактивно“ четене?

lectureПреди време в училището* на дъщеря ми беше организирана среща между родители и един книжар. Целта беше не просто да се представят няколко нови книги, ами да разкаже човекът и да покаже как да ги четем... Каза, че е важно да следваме три стъпки.

  1. Разглеждаме книгата първо отвън, после отвътре и питаме детето за какво ли се разказва в нея.

  2. После я четем, но в никой случай не е задължително да е дума по дума.

  3. А накрая се връщаме отначало и с детето я четем заедно по картинките – тоест детето да има възможност да сподели какво е запомнило.

Може да спирате, да задавате въпроси, може да обяснявате. Може да си преправяте гласа – много важно правило! :) Всичко може... Това, което НЕ ТРЯБВА да правите, е да четете монотонно или да продължавате да четете при липсата на интерес.

Мисля, че доста по-късно разбрах значението на всички тези „хватки“ при четенето на глас и изобщо посредническата роля на четящия – като режисьор, актьор и интерпретатор. И не само от опита си като родител, но и като учител**, на когото се налага понякога да чете на деца, които почти не разбират български. Затова разредих „предписаните“ в учебните програми текстове и започнах да предлагам такива, които харесвам и които са интересни и на моите деца. Ако аз вярвам в качествата на дадена книга, тогава мога да убедя и децата в нея.

Прочети още...

Къща от книги

къща от книгиТова е кратка история за първите посещения в библиотеката и първите книги на моето дете. Живеем в един неголям холандски град. В центъра на града има голяма библиотека, но понеже не всеки може да стигне до нея – из града са пръснати малки филиали, разположени в кварталните търговски центрове. Те са достъпни за всеки – за баби и дядовци, за деца и майки, за хора с ролатори или в инвалидни колички. На път за супермаркета просто може да се отбиеш в отсрещната библиотека.

Прочети още...

За книгите и за обувките

С какво ли не е сравнявана книгата – с прозорци към света, слънце, светлина, храна за духа, полет, криле на птица. За мене е като обувката.

Трябваше доста лета да изминат в моя живот, за да разбера колко важни са обувките за краката. И че хубавата обувка не е нито най-лъскавата, нито най-евтината, нито най-рекламираната...

Прочети още...

Voorlees Express – четене на глас по домовете

Voorlees ExpressVoorlees Express е доброволческа организация в Холандия, създадена, за да подпомага и стимулира езиковото развитие на деца в трудна езикова ситуация – например деца, за които холандският не е майчин език и при които рискът от изоставане в езиковото развитие е по-голям.

Прочети още...