Защо трябва да четем на малките деца?

Четене на гласКнигата е важен спътник в живота на всеки човек, независимо дали нейното присъствие е свързано с необходимост, задължение или личен избор... И ако детето свикне с нея от малко, ще я заобича и ще спечели верен приятел по пътя си.

Четенето на глас за бебето или малкото дете е не само удоволствие, то е важно за цялостното му развитие. Препоръчително е да се започне с книжките от ранна детска възраст, защото четенето на глас развива речта на детето, стимулира въображението му, успокоява го.

Четенето на глас развива речта на детето. Малките бебета учат нови думи от книжките със семпли картинки. Вие назовавате какво е изобразено на картинката, а детето слуша и гледа. Така постепенно то се учи да прави връзка между това как изглеждат нещата и думите, които чува. Четенето на глас също е вид „игра“ за бебето, което още не може да говори: пръстът ви сочи картинката, а вие повтаряте винаги една и съща дума към нея. После то помни тези думи месеци напред, преди да започне да ги произнася. Когато бебето поотрасне, може да опитате с кратки истории по картинки, за да започне да усвоява добре построени изречения.

Четенето на глас развива речника. Ако създадете навик у детето да общува с книгите, когато то проговори, ще започне да участва активно и в самото четене. Ще ви прекъсва спонтанно, за да пита какво значат непознатите думи, ще задава въпроси, ще коментира... Помагайте му да разбира по-добре прочетеното и изображенията, защото всеки ваш отговор обогатява детския му речник.

Четенето на глас развива усета за структурата на езика. Децата добиват увереност спрямо езика, особено ако вече са слушали някаква история. В книгите има нещо вълнуващо, което се дължи не само на съдържанието им, но и заради чудния начин, по който се изграждат: буква по буква, дума по дума правят „вълшебства“, а с думите може да направиш цяло изречение, даже цяла приказка...

Четенето на глас стимулира въображението. Въображението у детето се развива след първата година. Понякога даже изглежда, че то си живее в някакъв измислен свят. Книгите са идеалното пространство, където всичко може да се случи. Героят от приказката е способен на всичко, за което малкото дете може само да мечтае. Светът в една книга е точно такъв, какъвто на вашето дете му се иска да изглежда: пълен с цветове, щури преживявания и винаги с хубав край... Затова избирайте книги, които са близки до неговото световъзприятие.

Четенето на глас развива умението на детето да слуша и да се концентрира. Децата искат да открият всичко за света, затова постоянно са занимават с всевъзможни неща. Четенето на книги, обаче, е едно от нещата, които изисква концентрация. Ако детето вече е на около година, може да започнете с кратка история по картинки и под формата на игра да тренирате умението му да слуша и да се концентрира. Ако бебето харесва книгата, то ще се потопи в нея, а картинките и текстът ще го отведат далече, далече...

Четенето на глас успокоява. И точно заради това, че бебето или малкото дете се концентрират в една книга, те нямат очи и уши да се занимават с други неща. Тяхното внимание е изцяло погълнато от книжката с картинки и това е време, през което могат да спрат за малко на едно място. Ето защо четенето на глас е едно от най-старите и изпитани средства за приспиване на деца :)

Четенето на глас стимулира социалните умения и емоционалното развитие на детето. Малкото дете трябва да се научи на много нови неща, то ежедневно попада в нови ситуации. Например раждането на ново братче или сестриче, първият учебен ден или пък раздялата с близък човек. Ако прочетете с него заедно книга на тема, която в момента го вълнува или е свързана с битието му, това ще помогне на детето да осъзнае случващото си, да овладее емоциите си. То придобива своеобразен „житейски опит“ и от книгите.

Четенето на глас помага да детето да опознае света. Като говорим за познания за света, нека нямаме предвид енциклопедичните познания за планетата Земя, но обикновените неща от нашето ежедневие. Дейности и преживявания, с които ние ежедневно се сблъскваме и приемаме за обичайни, но които по една или друга причина създават напрежение за детето или го притесняват. Неща като пазаруването, приготвянето за сън в отделно легло, гостуването някъде другаде или пристигането на посетител у дома, сезоните, детската площадка, парка...

Четенето на глас мотивира детето да се научи да чете само. Запознаването на бебето с книгите и четенето на глас в ранна детска възраст спомагат за възпитанието на един голям бъдещ читател. Нека обаче не прекаляваме. От една страна, не бива да ограничаваме четенето само до момента на приспиване. Но от друга – ако вашето дете е заето през деня с важни дейности, като прохождането или играта с кубчета, не го прекъсвайте нежелателно и не му натрапвайте книгата.

И още нещо важно за финал... Не превръщайте усилията си да запознаете детето със света на книгите в урок по правилно говорене и не си поставяйте за цел да го научите да чете по-рано. Много преподаватели смятат, че прекалено ранното подтикване на детето да се учи да чете е контрапродуктивно.

Подходящи книги за Бебета & Прощъпулничета & Бърборанчета

По информация на Peuterplace.nl