За книгите и за обувките

С какво ли не е сравнявана книгата – с прозорци към света, слънце, светлина, храна за духа, полет, криле на птица. За мене е като обувката.

Трябваше доста лета да изминат в моя живот, за да разбера колко важни са обувките за краката. И че хубавата обувка не е нито най-лъскавата, нито най-евтината, нито най-рекламираната...

Много добре си спомням соцепохата, когато всички носехме еднакви обувки. И учителките, и ученичките – модата ни беше една. Спомням си също, че съм била готова да си навра крака в един номер по-малки маратонки само и само да са ромика.

И с книгите беше така. Продаваха ни едни и същи, четяхме едни и същи.

Днес не мога да търпя да ми стиска обувката, защото цялото ми тяло почва да страда. Всяка посока се превръща в нежелана. Не че не се лъжа да си купувам пак и пак нещо като “ама какво му плащаш”, после пак да ми стиска и пак да прашасва, и пак да обуя по-старите. Но започнах да разбирам колко голямо значение има всъщност обувката през целия ни живот. От първата стъпка до куцукащата старост.

И тук искам да обърна внимание преди всичко на първите обувки, обувките за деца.

Не може дълго да се залъгваме, че едно злоядо дете е по-добре да яде какво да е, само и само да яде. Също като да чете джънк само за да чете. Или да му сложиш някакви обувки само за да е обуто. Това просто не е здравословно.

А колко е важна първата обувка за детското краче? Сигурно повечето майки знаят. Когато костите още растат, когато се оформя ходилото, когато нежната детска кожа трябва да диша...

Нашият първи избор на обувка ще определи характера на неговата походка, ще му даде възможност да се чувства уверено, обичано, обгрижено. Ще му е леко да откривателства.

Затова гледам на първите книжки като на първите обувки.

Защото книгата в живота на детето ще бъде от също толкова огромно значение като обувките, които носи. За походката му, за стойката на цялото тяло. За цялостното му самочувствие, за  физическия и духовен комфорт.

Последиците от неудобните и неподходящи обувки в зряла възраст са ужасни, знаем. Ако се деформират ноктите на краката – ще ги вадят. Ако се потят краката – не само ще миришат, но ще хванат упорити гъбички. И още много други неприятни неща могат да се случат на краката ни, ако не се грижим за тях. И не само на краката – болките в гърба, изкривената стойка... Понякога дори не знаем, че причина за някоя болка са именно стискащите обувки.

И с книгите нещата стоят така. Да пропуснеш някоя книга в живота си, която всички казват, че всеки трябва да прочете – не е толкова тежко... Но да се опитваш да прочетеш всички книги, които другите четат – това може да е тежко. Един ден детето ще избира само книгите, както избира и обувките си. Не може да му казваш какво да обува и какво да чете, но може да го научиш какво е важно – материалът, изработката, изгледът, съдържанието...

Хубавата книга е като хубавата обувка – може понякога да избереш нещо изтрещяващо, нещо луксозно, нещо, което непременно трябва да имаш, нещо незабележимо и семпло – но тайно и явно ще искаш да обуваш винаги тези обувки, които прегръщат и пазят краката ти, които помнят откъде си минавал и с които може да извървиш още път.