За Книжанка

knijanka sait 2

Книжанка е място за представяне на книги за деца от различни страни и на различни езици. Тук може да намерите авторски рецензии на детски книги, информация за известни и не толкова известни автори, за любими детски герои, за издателства и книжарници, за книжни събития, за избора на книга и четенето изобщо.

Книжанка може да бъде полезна и интересна за ученици, родители, учители, библиотекари, книжари, издатели и всеки, който обича хубавата детска книга.

Книжанка не е обвързана с определени издателства или разпространители. Изборът на книги, които да бъдат публикувани, е преди всичко редакторско решение. Рецензиите, както всеки оценъчен текст, изразяват личните предпочитания, впечатления и интереси на своя автор.

Книжанка не е онлайн книжарница, макар да е възможно на по-късен етап да може да закупувате книги през този адрес. Тук няма да намерите всичко! Ще намерите важни, интересни и подходящи за определена възраст книги, които ще помогнат на вас, а чрез вас и на детето ви да изгради собствени критерии за избор.

Приятно пътуване в света на детските книги с Книжанка :)

НАЧИНАНИЕТО

Книжанка е проект, реализиран с доброволните усилия на няколко родители, живеещи в чужбина, чийто общ интерес е да осигурят на децата си достъп до качествена и полезна литература на български език, както и да обменят информация за ценни заглавия на други езици.

Сайтът е регистриран в началото на януари 2011 г. и става достъпен за читатели от 1 септември същата година.

Проектът е отворен за участници с различен професионален опит, местопребиваване и литературен вкус, които могат да допринесат за обогатяване съдържанието на Книжанка с текстове за прочетени книги или текстове, свързани с популяризирането на четенето сред децата.

СЪМИШЛЕНИЦИ

Тук е запазено място за хората, които на един или друг етап са помогнали за осъществяването на проекта и на които изказваме благодарност:

Георги Жожгов – за подкрепата, “подкарването” и администрирането на Книжанка
Варвара Вълчанова, архитект и дизайнер – за създаването на логото на Книжанка website
Калин Сивов, joomla консултант – за техническите напътствия и полезните съвети за SEO website

ЕКИП

Надежда Господинова (нара), основател и редактор: “Мисля, че човек никога няма да е достатъчно пораснал, за да се раздели с книгите от детството си. Най-хубавото е да може да си ги спомня и да може да разказва спомена за тях на децата си. Започнах да работя по този проект, защото не искам да загубя връзката с книгите от моето детство, на моя роден език. И най-важното – с всеки ден като родител, научавам колко необятен е светът на детските книги и колко лесно може да се загубим в него. Книжанка е моят опит да помогна на себе си – надявам се и на други родители – да стигнем до ценното за своите деца, независимо в коя точка се намираме.”

Варвара Вълчанова (Ара), подбор на заглавия: “Обичам децата – техния свободен дух и свеж мироглед. Чрез тях преоткриваме самите себе си и същността на живота, защото те са нашето отражение и най-големи приятели. А книгите са нашето вълшебно килимче. Те ни отнасят в приказни светове и ни отварят врати към различни кътчета на нашите души. Прегърнах поканата на Надя да се включа в редакцията на Книжанка, защото много обичам да чета, а от всички четива най-обичам детските приказки и добре илюстрираните книжки. Като родител желая да споделя много от любимите ми заглавия и да намеря повод да открия нови.” личен блог

Серафима Китанова, автор и преводач: Децата винаги са били повече от вдъхновение за мен – невероятните им шарени светове чертаят тайни пътеки към свободата, искреността и вълшебството в живота, чиито врати ние, порасналите, често оставяме затворени. Приказните светове на детските книжки успяват с една спонтанна лекота да захранят, развият и спасят занапред тази така нужна за всеки един от нас и неподдаваща се на ударите на времето чувствителност. Но за да съхрани едно дете дълбочината на този приказен поглед от голямо значение е не само колко то чете, но и какво. Защото, за съжаление, големият избор на днешния пазар не е истински синоним за качественост. Тази бе и причината, която ме вдъхнови да се присъединя към екипа на Книжанка, където светът на книгите расте в пълнота и подканва всеки - дете или възрастен - да се потопи в тайнството на живота през изследователските очи на дете, отворило необятните светове на приказна книжка.