Къртичето филмов герой


Къртичетосериен анимационен филм | Krátký Film Praha | Чехословакия 1956

Първият епизод за Къртичето (Krtek) е създаден през 1956 г. под заглавието “Как Къртичето си уши панталонки”. През 1957 г. филмчето печели наградата “Сребърен лъв” на филмовия фестивал във Венеция. В творческата биография на Зденек Милер фигурират около 70 филма и в около 50 от тях главен герой е малкото Къртиче. Негови приятели са мишката, зайчето и едно таралежче.

Прочети още...

Медиатека – за гледане, слушане и игра

knijankaМедиатека е новата рубрика на Книжанка, в която ще се публикува информация за филмчета, музикални произведения, игри, предавания и др. Детето расте заобиколено от медии, реклама и компютри. Книгата е една от най-прекрасните възможности то да учи и да се забавлява, но не е единствената. Затова е добре да познаваме и другите...  Песента е едно от най-добрите средства за развиване на речта още от първите дни на детето. Много от най-популярните детски серии са създадени по любими детски книги, други пък са станали повод за създаването на нови любими детски книги :)

Pingu

Pinguсериен анимационен филм | Otmar Gutmann | Швейцария 1986

Филмчето представлява интерес поради два важни факта, които го отличават от други популярни серии. Персонажите и декорите са изработени от глина в Trickfilmstudio, а една от причините за големия успех на Pingu по света е, че диалозите са  неразбираеми. Това са диалози на “пингвински” (или пък  “бебешки” :)

Прочети още...