Вадим Лазаркевич и зората на българската детска илюстрация

Вадим ЛазаркевичВадим Лазаркевич е руски художник-илюстратор, живял и творил в България през втората половина от живота си. Избухването на Гражданската война в Русия през 1918 г. го разделя завинаги от семейството му. Той е мобилизиран и заминава на фронта в състава на Донската армия. В края на 1920 г. напуска Русия и заедно с други руски бежанци пристига в България. Същата година започва да работи в издателство „Хемус“ като илюстратор на списания и книги за деца и възрастни.

Съдбоносна се оказва срещата му с Ран Босилек, който запалва у художника любов към творчеството за деца. Лазаркевич илюстрира общо 42 книги на писателя и се утвърждава се сред най-популярните за времето си илюстратори на детска литература в страната. Поколения български деца са израснали с неговите илюстрации. Той е създател на класически образи като Косе Босе, Работна Мецана, Кумчо Вълчо, Кума Лиса, патиланци... Проектира детски играчки, картинни буквари, киноплакати, рекламни материали. Смятан е за родоначалник на първите романи в картинки и първите комикси.

“До 20-те години на миналия век у нас са се разпространявали детски книжки с рисунки на чужди художници. След като баща ми – белогвардейски емигрант, пристига в България, започва да рисува илюстрации по произведения на свои приятели. От творческото съдружие печели българската публика”, разказва синът на художника, който също се казва Вадим.

По думите на Илия Бешков началото на детската илюстрация у нас е поставено именно от Вадим Лазаркевич.

Роден | 28 февруари 1895 в Белая Церков, днес Украйна. Починал на 18 февруари 1963 София, България

Детство | Вадим Лазаркевич е роден в семейството на артилерийския поручик Вадим Константинович и Екатерина Петровна, музикантка по образование. По думите на художника, той наследил дарбата от майка си, която много обичала да рисува цветя, птици и домашни животни. Като малък Вадим прекарал няколко лета, придружавайки баща си и войниците му из Черниговските гори, където се запознал отблизо и обикнал природата и руските народни приказки.

Образование | През 1913-1915 година Лазаркевич учи в Петербургската художествена академия при професорите Николай Самошин и Павел Чистяков, както и в частната школа на Я. С. Голдблат. Не успява да завърши следването си поради избухването на Първата световна война.

Професия | Художник-илюстратор.

Първа книга | Първата творба за деца, която илюстрира, е негърска приказка за списание „Светулка“, чиито редактори по това време са Елин Пелин и Александър Спасов. Освен за „Светулка“ той работи и за списания „Детска радост“ и „Детски живот“. Сред най-известните илюстрирани от Лазаркевич български детски книги са: „Комар и Мецана“ от Асен Разцветников; „Работна Мецана“ от Леда Милева; „Косе-Босе“ и „Патиланско царство“ от Ран Босилек и много други. Лазаркевич илюстрира и множество преводни детски книги на световноизвестни писатели като Александър Пушкин, Вилхелм Хауф, Майн Рид, Ръдиард Киплинг, Ханс Кристиан Андерсен, Хенрик Сенкевич.

Любопитно | Въпреки огромната си работоспособност и популярност обаче Вадим Лазаркевич до края на живота си не получава разрешение да направи самостоятелна изложба, преследван от клеймото на белоемигрант. Едва през юли 2011 миналата година в изложбата „Приказки без край“ са показани познати и непознати творби на художника. Освен стотиците оригинални илюстрации на детски приказки, книжки, списания и др. Лазаркевич е представен чрез картини и рисунки на различна тематика, графики с библейски сюжети и др.

Спомени на Вадим Лазаркевич-син, публикувани в Литературен форум | Списанието ставаше пред очите ми

В Книжанка | Работна Мецана