Зорница Христова


Зорница Христова, сн. Яна ЛозеваРодена е през 1974 година. Завършва английска фифилология в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Специализира в Оксфорд „Постколониална литература“. Работи като преводач и издател, автор е на няколко детски книги, сред които: "Сладоледена реторика", "Вкусна география", "Когато искам да мълча" и др.

Хюс Кайер

Хюс КайерХюс Кайер е роден в Амстердам през 1942 г. Училището изобщо не му е вървяло, повтарял е няколко пъти, докато накрая го изпращат в интернат. Въпреки това успява да се дипломира и дори работи като учител в основно училище до 1973 г.

Един ден решава да спре и да се посвети на писането. Известно време пише романи за възрастни, след което се насочва към книгите за деца. Първата му детска книга излиза през 1975 г. и е първата от известната поредицата за Madelief.

Прочети още...

Петя Кокудева

Петя КокудеваНейните книги са писани с много любов, подредени и смислени. Тя е млада, но стиховете й носят толкова мъдрост. Създадени са за деца, но в тях има поуки най-вече за възрастните. Изключително изживяване е да отворите книга, която да не ви крещи в лицето, да не се киска, да не ви плаши, да не е нахална. Книга, която възцарява онази тишина, в която сърцето се чува най-добре. Отваряш и влизаш наистина в друг свят, на друг човек, който вижда нещата по друг начин и знае как да ти подскаже другия “гледен ъгъл”, без да ти се натрапва. Стиховете й са като малки случки, толкова малки, чак невидими – особено за забързани читатели. Затова книгите на Петя, а те са вече две, трябва да се четат бавно и търпеливо :)

Прочети още...

Мая Дългъчева

Мая Дългъчева, © Снимка: Златна КостоваМая Дългъчева е автор на стихове, приказки, куклени пиеси и песнички за деца. Работи и в областта на приложната литература, като автор на редица образователни проекти. Нейни произведения присъстват в учебници, сборници и помагала за предучилищна и начална възраст. Тя е редактор и автор на художествените текстове в поредицата издания за предучилищна възраст "Първите седем”, одобрени от Министерство на образованието.

Прочети още...

Орасио Кирога, разказвачът на тропически приказки

Орасио Кирога 1878-1937Той далеч не е типичният детски автор – от старите снимки гледа един мрачен, малко странен и тъжен човек, но приказките му удивяват и усмихват.

Орасио Кирога е роден в Уругвай, но по-голямата част от живота си прекарва в Аржентина. Създал е приказки и новели за възрастни и деца. Наричат го родоначалник на магическия реализъм и майстор на латино-американската новела... В приказките му за деца има и мъдрост, и красота, и мистика, и жестока реалност...

Орасио Кирога е един от онези талантливи, но трагични автори, като че ли прокълнат да губи всичко, до което се докосне. Пагубните и злокобни събития от живота му обаче не отнемат от красотата и жизнената енергия на неговите приказки. Трагичният контекст е белязал творчеството му,  но това, което ме възхищава у Кирога, е стремежът да разказва живота в най-причудливи форми и цветове – на шарени змии, прелитащи папагали..., носен на гърба на огромна костенурка.

Прочети още...

Кина Къдрева

Кина КъдреваКина Къдрева е популярна детска писателка и дългогодишен редактор на предаването “Лека нощ, деца” на БНТ.  Сценарист е на детски предавания и телевизионни пиеси, автор на приказки за “лека нощ”, стихчета и песнички за деца. Много от нейните произведения се изучават от учениците в начален курс. Като продължение на творчеството й за деца са и теоретичните й  изследвания, посветени на приказния жанр и развитието на фантазията у детето.

За книгата си „Приказка за палавото скакалче“ през 1994 г. е удостоена с престижния Андерсенов диплом, присъден от Международния съвет за детска книга към ЮНЕСКО, и името й е вписано в Почетния списък с най-добрите автори за деца и млади хора на планетата (Honour List of the International Board on Books for Young People).

Прочети още...

Виктор Самуилов

Виктор СамуиловВиктор Самуилов е български писател, поет и преводач. Известен е още като сценарист и редактор на детски анимационни филми. Съавтор е на учебни помагала и читанки. Носител е на националната награда „Петко Р. Славейков“ за цялостен принос в детската литература (2004) и на националната награда „Константин Константинов“ в категория Автор (2005). През 2007 г. е удостоен с наградата на Международния център за югоизточна европейска литература за деца и юноши за книгата “Опако дете”.

Прочети още...