Страница от читателски дневник

Страница, защото един начинаещ читател не може да изпише цял дневник за едно лято. Лятото е за игри и пътешествия. Книгите са за удоволствие. Такова нещо като задължителният списък само уврежда четенето и отблъсква читателя. По-добре да се прочете една книга с желание, отколкото нито една. Защото четените насила книги си остават незапомнени и нехаресани, все едно непрочетени. Задължаването е нездравословно за младия читател.

Тук обаче искам да разгранича упражненията за усвояване на четенето като техника от четенето на книги. Защото проблемът на началните класове в българското училище е че няма текстове, създадени с цел да се автоматизира и усвои четенето стъпка по стъпка. И тези текстове да бъдат все пак интересни, оформени като кратки истории в малки книги. Така детето ще има чувството, че наистина е прочело ЕДНА КНИГА. Всички говорят за насърчаване на четенето, но на първо място е доверието в собствените сили и куража на детето да продължи само напред. На практика обаче след като първокласникът е минал през буквара и читанката се очаква да може да чете и Разбира романи. Е, не всеки го може.

Нашият пожелателен "списък" се състоя от две-три заглавия и нито едно от тях не е и няма да бъде някога включено в задължителните списъци за лятно четене на българското училище. След обстоен оглед на наличностите в домашната библиотека веднага отпаднаха засуканите приказки, със сложните изречения, дългите редове и ситния шрифт. Детето си избра да прочете книги, които вече сме чели на глас и които харесва. С много картинки и малко текст :) 

Оттук може да изтеглите Страницата, която да стане начало на читателския дневник на вашето дете. Може да събирате страниците в папка или да ги залепяте в по-голяма тетрадка. Целта е не детето да изчете много книги за кратко време, а да се уверите заедно дали е разбрало какво е прочело. Дали е харесало книгата или не. В същото време ще упражнявате заедно писането, съставянето на изречения, правописа и т.н. Ако детето обича да рисува - това е още една възможност за творчество.  

Тук може да разгледате страниците от дневника на един начинаещ читател.