Какъв искам да стана? Азбучник на професиите

Азбучник на професиитеНе съм много сигурна дали книжките, чиито страници са разделени на части и могат да се свързват с половинките на други страници, имат точно название. Затова нарекох моите два екземляра: книжки с „разбъркани страници“, защото те наистина са разбъркани :) Всяка срязана страничка трябва да си намери половинката или третинката.

Така изглеждат някои от книжките за най-малките деца. Най-често се срещат в малък формат, изработени от качествен картон. С тях може едновременно да се играе и да се гадае: как точно да се напаснат страничките, за да отгатнеш какво е нарисувано на тях.

Реших да направя такава разбъркана книжка, с която децата да могат да научат едновременно професиите, българските буквички и техния звуков еквивалент. Най-разпространените варианти за учене на азбуката с думи-картинки обикновено са един микс от храна, вещи, флора, фауна и какво ли още не. Рядко ще срещнете някаква обща тема или връзка между всички изредени:

а-агне

б-барабан

в-влак

г-гъба

И няма нищо лошо де. Просто реших към съществуващите вече варианти за учене на буквички и произнасяне на звукове да добавя още един: Азбучник на професиите.

Най-трудно ми беше да проектирам самата книжка, как да разположа материала за всяка страница, странирането. Използвах таблици, но може просто да се странира книжката така, че да се отпечата двустранно и да се избегне лепенето. Най-много време ми отне изборът на професиите, които да включа, и намирането на подходящи илюстрации. Нали се сещате колко професии може да се намерят с Й или Ъ, Ю или Я?!

Всички, публикувани в малките книжки изображения са достъпни в интернет като картинки за оцветяване. И това е следващата изненада за детето – защото може да оцветява.

Изработих две книжки в различен формат и обем:

Азбучник на професиитеМалката книжка съдържа 30 професии, колкото са и буквичките в българската азбука. Страниците в нея за разделени на три части: празно поле за изписване на буквичката/картинка/дума. В тази книжка акцент са буквичките, които детето може да се опита и да изпише само. Албум 1 >>>

Голямата книжка съдържа 60 професии – по две за всяка буквичка. Страниците в нея са разделени на две: картинка/дума. В тази книжка акцент са самите професии, детето има възможност да разшири представите си за труда на възрастните, както и да обогати речника си. Aлбум 2 >>>

В края на всяка книжка детето може да нарисува своята мечтана професия.

Може би всичко в тези книжки изглежда малко шаблонно и схематично, но моето най-голямо желание беше да покажа колко много възможности има пред всяко дете с една простичка-книжка-игра.

Че с една буквичка може да започват толкова много интересни професии.

Че лоши професии няма, има само хора, които не харесват и не обичат това, което вършат и го вършат зле. Че едно общество, което иска да върви напред, има еднаква нужда и от учения и от чистача. И че трябва да уважаваме труда на всеки от тях.

Че да си мързелив и сънлив също е вид... призвание :)

Изобщо, когато го питаме детето „какъв искаш да станеш?“ – то да се чувства свободно да мечтае сега, за да се чуства щастливо от избора си, когато порасне.  

Малката книжка може да изтеглите оттук