Червената ябълка – форми и цветове

малка книжка за Червената ябълкаОсвен с очички и ушички, работата с ръце е още един начин детето да остане с любимата си приказка по-дълго. Изработването на малки книжки по познати вече произведения е творческа дейност подходяща за всяка възраст. Те са предизвикателство не само за въображението, но изискват от по-малките и тренирането на други умения, така необходими за привикване на ръката към писане – като рязането с ножица, лепенето, сгъването... Когато детето е въвлечено в интересен проект, то усвоява нови знания и умения по-лесно и неусетно.

Проектът за изработване на книжка, който ви предлагам тук, следва сюжета на приказката „Червената ябълка“. По време на заниманията детето може да научи повече за формите (животните са съставени само от кръгчета, триъгълници и квадрат...), цветовете, а и ориентацията в пространството. На всяка страница идва още едно животинче, докато разстоянието до ябълката се скъси толкова, че тя накрая пада. А когато книжката е готова, идва и най-важният момент – на разказването, отново и отново... Защото разказването е възможност детето да упражнява своята памет, да обогатява речта си, като учи нови думи, да строи правилно изреченията си, да влиза в роли, като използва въображението си...

Необходими материали:

1. За шаблоните използвах комплект за чертане, какъвто помня, че съм имала и като дете. Но вие може да чертаете с каквото имате под ръка или на ръка.

2. Три листа плътна хартия или картон, който може да се сгъва, за корица и страници на книжката.

3. Разноцветни хартии за апликациите.

4. Ножица, лепило, маркери по избор.

    Вижте какво се получи в този албум