Моят прочит на „Червената ябълка“

red-appelЗа деца между 3 и 5 години и учители-любители

Сядаме в кръгче. Разглеждаме първо корицата на книгата "Червената ябълка" – нейното лице и нейното гръбче. За какво се разказва – за зайче, дърво, ябълка и зима. Може да използвате тази книга като прекрасен увод към темата за Зимата и зимните празници. Ето и някои стъпки, които може да следвате при запознаването на децата с тази чудна зимна приказка: 

1. Първо обръщам внимание на ключовите думи:

Зайче, мишле, лисица, мечка, студ, сняг, храна, ябълка, плод, дърво.

2. Задаваме въпроси, свързани със средата и условията:

Какво е времето? Как изглежда гората през зимата? Къде се крият животните, къде спят? Защо няма друга храна, освен ябълката?

3. Спираме се на характерното за героите:

Зайчето е гладно, сигурно му е и много студено. Как трепери зайчето от студ, как му тракат зъбките? (децата трябва да покажат как трепери зайчето)

Мишката е много малка. Къде живее мишката? (с пръстчета да покажат колко е малка мишката, и в колко малка дупчица живее)

Лисицата е настинала. Тя има дълга опашка. Как се опитва да свали лисицата ябълката? (децата се навеждат и подпират с ръце на пода, и вдигат едно краче, за да покажат как се опитва лисицата с опашка да свали ябълката)

Мечката е стара, на нея й се спи. Как спи мечката? (всички да похъркват)

4. Разказваме приказката като игра за раздвижване. Нареждаме се в кръгче и показваме:

Как подскача зайчето, за да стигне ябълката? (децата подскачат с вдигнати ръце)

Как се протяга мишката да стигне ябълката? (вдигат се на пръсти и протягат ръчички)

Как маха лисицата с опашката? (децата се навеждат и подпират с ръце на пода, и вдигат едно краче нагоре)

Как се протяга мечката, като я събуждат от сън? (децата се протягат и прозяват)

Как животните стигнали до ябълката? (вдигат се на пръсти и протягат ръчички)

Как кихнала лисицата? (всички казват „апчихуу“ и падат на земята)

Как животните изяли ябълката? (хруп-хруп-хруп)

Как всички заедно заспали в бърлогата на мечката? (всички сядат, слагат ръчичка под главичка и казват „хррр“)

6. В заключение с децата си говорим защо е важно да се учим да играем заедно* и да споделяме играчките си – също както животните си помагат и накрая споделят храната си и заспиват заедно, за да им е по-топло. 

Защо е важно да изяждаме всеки ден по една червена ябълка** – защото плодовете особено през зимата правят нашето тяло по-силно и здраво, а ябълката е плод, който може да издържа дълго време. Затова и зайчето е успяло да намери само тази храна.

Говорим си какво правим на празници като Коледа и Нова година – събираме се с близки и приятели и също споделяме храната си, разменяме си подаръци. По празниците също помагаме на някого, който се нуждае – може да му занесем храна, топли дрехи, да му помогнем да свърши някоя работа, която не може сам...

Вижте също ръчно изработена книжка за Червената ябълка

И Коледна картичка с приказка Червената ябълка

 


* Samen spelen samen delen („заедно играем, заедно делим“) това е основен принцип на взаимоотношения между учениците, на който залага холандската образователна система. Децата например използват този израз ежедневно помежду си, когато не могат да разделят някоя играчка, или някой се сърди. Понеже учениците, на които чета тази приказка, пет дни от седмицата всъщност са ученици в холандско училище, е много важно да се правят връзки с тяхната реалност...

** В холандските училища всяка сутрин в 10 ч. децата се събират в кръгче и ядат плодове - най-често ябълка.