Музей на детската книга

KinderboekenmuseumПредставете си място, където децата могат да влязат в любимата си приказка и да играят в нeя. Например:

Една голяма Дядова ръкавичка с много прозорчета, която може да събере поне 10 другарчета, със стълбички и вратичка, даже с коминче.

Прочети още...

Програма за въвеждане на деца и родители в четенето

boekstartBoekStart е съвместна програма на Холандското министерство на образованието, науката и културата и SIOB (Sectorinstituut Openbare Bibliotheken), чиято цел е да подпомогне в четенето най-малките читатели. Водени от идеята, че детето привиква към книгата от най-ранна възраст и е добре да се започне още в първите месеци, в Холандия много институции съвместно са ангажирани с изпълнението на тази национална програма – библиотеки, детски градини, бюрата, където се извършват контролните прегледи на бебета.

Прочети още...

Столична библиотека

logo libsofiaПървата стъпка за създаване на Детско-юношеския отдел към Столична  библиотека е направена през 50-те години, за да се осигури библиотечното и библиографско-информационното обслужване на децата в столичния град. През 1990 г. е разширен възрастовия обхват на читателите, като са включени и юношите до 16-годишна възраст. Фондът на Детско-юношеския отдел съдържа 63 406 библиотечни документа. Той е на свободен достъп и се предоставя за заемане. Справочните издания, част от отрасловата литература и архивът на българската детска книга, разполагащ с ценни първи издания публикувани у нас, се ползват в читалнята към отдела.