Ерик Карл, създателят на книги-мостове

Eric CarleЕрик Карл е американски илюстратор и автор на детски книги, станал известен с историята за Гладната гъсеница. Той е един от най-забележителните творци на произведения в стила на т.нар. “авторски” книги за деца: книги с индивидуален характер, създадени от един човек (художник и автор на текста). Книгите му са предназначени за читатели в ранна детска и предучилищна възраст. Самият той споделя, че с тях се опитва да построи мост по преходния път на детето от дома към училището. Отличават се с оригиналната си графика и познавателна мисия. Главни герои са животните и насекомите.

Ерик Карл е човек на контрастите. Роден в Америка, израснал в Германия по времето на Хитлеризма, детството му е разделено на две от Втората световна война. Той още си спомня маршовете, парадите, хипнотизиращите речи, принудителните лагери и наказанията в училище. Но си спомня също своя учител по рисуване, който тайно му е показвал творби на “забранени” художници като Пикасо, Матис и немски експресионисти с думите: “Не казвай на никого за това, което днес си видял... Просто запомни разкрепостеността и стилистичната им свобода”.

След като завършва висшето си образование в Германия, той решава да се върне в страната на щастливите дни от своето детство. През 1952 г. пристига в Ню Йорк с 40 долара в джоба и няколко проекта под мишница. Намира бързо работа като графичен дизайнер в Ню Йорк Таймс. После става артистичен директор на рекламна агенция.

Никога преди той не е обръщал внимание на детските книги, докато в един “пророчески” за кариерата му ден го помолили да илюстрира някакви методически материали за училище. Но текстът и самите материали изобщо не го вдъхновили: “Напомняха ми на немското училище от моето детство – с малки прозорци и твърди моливи... И знаех, че на тези деца ще им бъде скучно с такива материали, както ми беше скучно и на мен.”

Тогава художникът опитал да създаде нещо принципно ново, което да заинтригува децата, да привлече вниманието им, да развие фантазията им, нещо, което да внесе в тези сухи методически разработки дух на свобода и игра.

В едно издателство забелязали необичайния му и завладяващ подход и Ерик Карл бил поканен да илюстрира първата си детска: "Brown Bear, Brown Bear, What Do You See?" (1967). Така се случило чудото.  Той се влюбил в детските книги и решил, че иска не само да ги рисува, но и да ги пише сам.

Илюстрациите му са запомнящи, а най-харектерен за стила му е колажът. Апликацията като изобразителна техника е жива и свободна, тя прави книгата ярка и образна, провокира въображението и развива творческите способности на детето.

Така идеята за съчетаването на лаконични изобразителни техники, цялостно конструирини книги и познавателен сюжет се оказва продуктивна. Художникът създава цяла серия книги-игри, посветени на геометричните фигури, насекомите, животните, времето и часовете...

По информация на bibliogid & ricochet & leesplein

Роден | 25 юни 1929 г. в Сиракуза, САЩ.

Детство | Неговите родители са с немски произход. През 1935 г. те се връщат да живеят в Щутгарт, където Ерик израства. Баща му е мечтаел да стане художник, но не е успял. Затова пък е вдъхновил у сина си любовта към изкуството и малките живи твари. От малък Ерик Карл рисува животни и най-вече насекоми. Майка му също подкрепя този талант.

Образование | Бакалавърска степен от Академията на изкуствата в Щутгарт.

Професия | Бил е графичен дизайнер и арт-директор на международно фармацевтично рекламно бюро. Художник, дизайнер-коструктор.

Семейство | Женен, има син и дъщеря. Част от времето си живее във Флорида, а друга – в  Северна Каролина.

1,2,3...Първа книга | Той дебютира като илюстратор и автор на детски книги през 1968 г. с “1, 2, 3 to the Zoo”. Първата му книга не носи голям успех.  Световноизвестен става с “The Very Hungry Caterpillar” (Гладната гъсеница), създадена през 1969 г. Оттогава и досега е написал и нарисувал над 70 книги.

Любопитно | В САЩ има музей, основан от Ерик Карл, чиято мисия е да популяризира изкуството на илюстрираната книга сред децата и техните семейства: Eric Carle Museum of Picture Book Art

Послание | "С много от книгите си се опитвам да построя мост между дома и училището. За мен дома създава представата за топлина, сигурност, игри, да те държат за ръка, да бъдеш прегърнат. Училището е чуждо и ново място за детето. Дали то ще е щастливо там? Дали новите хора в училище – учителят и другите деца ще са приятелски настроени? Аз мисля, че преходът от дома към училището е втората травма в детството. Първата естествено е да се родиш. И в двата случая напускаме топло и защитено пространство, за да навлезем в друго, което е ново и неизвестно. Неизвестността често носи страх със себе си. В книгите се опитвам да се противопоставя на този страх и да го заменя с позитивно послание. Вярвам, че децата по рождение са креативни и любознателни и искам да им покажа, че учението наистина е едновременно и вълнуващо, и забавно."

Официална страница